Мільйони від МВФ і ЄС: скільки грошей Україна отримає від міжнародних партнерів до кінця року

Читать на русском
Україна до кінця року повинна отримати другий транш від Міжнародного валютного фонду і макрофінансову допомогу від ЄС.
Слово і діло

Україна до кінця року може отримати від міжнародних партнерів майже 2 мільярди доларів допомоги. Вже напевно відомо, що восени буде другий транш від Єврокомісії, стала чіткішою перспектива отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду. Також влада розраховує, що Світовий банк виділить допомогу в рамках угоди. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

МВФ: транш у розмірі понад 700 млн доларів

До Дня Незалежності України отримала від Міжнародного валютного фонду 2,7 млрд доларів безповоротної допомоги. Кошти виділені в рамках програми підтримки світової економіки. Мільярди вже надійшли на рахунки України. Витратити їх, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, планують на соціальні виплати і підтримку економіки.

Найімовірніше, це не остання допомога від МВФ в цьому році. Нагадаємо, що Україна співпрацює з МВФ за 18-місячною програмою stand-by, в рамках якої загалом можуть виділити 5 млрд доларів.

Перший і поки що останній транш за цією програмою Україна отримала ще в червні минулого року – 2,1 млрд доларів. Кошти були спрямовані на збереження платіжного балансу і підтримку бюджету. Але потім в переговорах настала пауза, і до кінця 2020-го грошей більше не надходило.

У лютому цього року місія МВФ працювала в Україні, але рішення про перегляд програми і виділення наступного траншу не ухвалила. Дискусії з українською владою були відразу з декількох питань. «Це питання в сферах антикорупційного законодавства, енергетики, розвитку фінансового сектору і подальшої фіскальної консолідації. Уряд має продуктивну співпрацю з Місією в цих питаннях, як і бачення врегулювання питань, необхідних для отримання траншу», – говорив міністр фінансів Сергій Марченко.

У червні в МВФ відзначали прогрес України у реформах, але заявили, що для отримання другого траншу потрібно більше.

Наступна Місія прибуде до Києва 18 вересня, і вона стане фінальною перед видачею чергового траншу. І прем'єр Шмигаль не сумнівається, що вона завершиться позитивно. У Кабміні очікують, що від МВФ може надійти 750 млн доларів в листопаді-грудні. Крім того, Україна буде обговорювати продовження програми stand-by ще на пів року.

Щоб напевно отримати гроші, крім ухвалення збалансованого держбюджету на 2022 рік, Україна повинна схвалити закони про Національний банк України (їх чотири) і про Національне антикорупційне бюро. Всі вони готуються на друге читання, так що все залежить від Верховної ради.

Євросоюз: макрофінансова допомога в розмірі 600 млн євро

Улітку минулого року Україна підписала з Єврокомісією меморандум і кредитну угоду на отримання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Це була ексклюзивна програма – тільки для 10 країн – спрямована на подолання негативних наслідків пандемії COVID-19. «Разом з підтримкою МВФ ці кошти допоможуть підвищити макроекономічну стабільність і створять простір для розподілу ресурсів на захист громадян і пом'якшення негативних соціально-економічних наслідків пандемії», – заявили в Євросоюзі.

За умовами угоди, кошти виділяються кількома траншами, термін погашення кредиту не перевищує 15 років, процентна ставка – не більш як 2% річних. Перший транш у розмірі 600 млн євро Україна отримала в грудні 2020 року.

Сергій МарченкоМіністр фінансів України
Марченко пообіцяв зробити все необхідне для отримання чергового траншу МВФСказано 30 грудня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Щоб отримати другий транш, Україні потрібно було виконати наступні умови: продовжити реформи у сфері управління державними фінансами, розпочати судову реформу, продовжувати поліпшення бізнес-клімату, а також секторальні реформи і реформу держпідприємств. Ще однією важливою умовою було досягнення прогресу в переговорах із МВФ.

Наприкінці серпня цього року в Єврокомісії заявили, що Україна виконала умови для отримання другого траншу, але в ЄС чекають результатів переговорів з Міжнародним валютним фондом.

Після того як Україна досягла прогресу в переговорах з МВФ, і в Єврокомісії дали «зелене світло». Другий транш допомоги також буде в розмірі 600 млн євро і повинен надійти в жовтні-листопаді.

«Вітаю рішення Єврокомісії про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в сумі 600 млн євро. Дякую ЄС, Урсулі фон дер Ляєн і Валдісу Домбровскісу за позитивну оцінку впроваджених в Україні реформ. Це свідчення солідарності України та ЄС у подоланні викликів і боротьбі з коронавірусом», – відреагував президент Володимир Зеленський.

Світовий банк: 350 млн доларів кредиту

Ще одну кредитну угоду Україна підписувала зі Світовим банком. Наприкінці червня уряд уклав угоду на суму 350 млн доларів. Гроші надійшли через кілька тижнів, їх направили на розвиток економіки в період пандемії, соціальну підтримку вразливих верств населення та посилення державних інститутів.

Тепер у рамках того ж проєкту – «Позика на політику розвитку в сфері економічного відновлення» – Україна розраховує отримати ще 350 млн доларів. Умови отримання нещодавно перерахувала віцепрезидентка Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде.

«Перспективи другого траншу «Позики на політику розвитку в сфері економічного відновлення» залежать від підтримки адекватної макроекономічної бази. Вони також залежать від ухвалення того необхідного законодавства, яке встановить належну інституційну базу для функціонування недавно відкритого ринку землі, особливо від закону, який запускає Фонд часткового гарантування кредитів для допомоги малим і середнім фермерам отримати доступ до фінансування», – заявила Б'єрде.

Другий транш буде спрямований на підтримку подальшої земельної реформи і збільшення пенсійних виплат.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, як змінювався розмір кредитів МВФ для України за роки незалежності.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: