Мовний омбудсмен закликав РНБО звернути увагу на ряд ТВ-каналів

Читать на русском
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пропонує РНБО розглянути питання щодо санкцій проти кількох провідних телеканалів України.
Тарас Креміньfacebook.com/govuamova

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь пропонує РНБО розглянути питання щодо санкцій проти кількох провідних телеканалів України.

Про це Кремінь написав в Facebook у четвер, 16 вересня.

Санкції проти каналів Медведчука: як розвивалися події з 2018 року і до сьогодніЯк розвивалася ситуація з телеканалами 112 Україна, NewsOne і Zik з 2018 року і до введення санкцій Зеленським.

«Рівно 2 місяці тому - 16 липня 2021 - набули чинності норми закону України Про забезпечення функціонування української мови як державної, що стосуються сфери культури...За цей час на нашу адресу надійшло понад 80 звернень громадян про можливе недотримання мовного законодавства 25-и телеканалами», - повідомив мовної омбудсмен

Він додав, що основна частина звернень стосувалась діяльності телеканалів «1+1», «Україна» та «Інтер».

Кремінь уточнив, що було розпочато п'ять заходів контролю щодо застосуванням державної мови на каналах: «1+1», «Інтер», «ICTV», «МЕГА», «Україна».

«Численні матеріали, що підтверджують нахабне і систематичне порушення згаданими телевізійними каналами мовного закону, є підставою для розгляду цього питання на окремому засіданні РНБО і можливого застосування санкцій», - написав омбудсмен.

На його думку, Нацрада з питань радіо і ТБ має не тільки фіксувати порушення законодавства, а й «зайняти принципову позицію, офіційно розглянути на своєму засіданні питання про систематичне порушення каналами чинного законодавства».

При цьому мовний омбудсмен пояснив, що мова про закриття ТВ-каналів повністю не йде.

Нагадаємо, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про санкції щодо народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака - соратника Віктора Медведчука.

Санкції терміном на 5 років торкнулися і телеканалів Козака - 112 Україна, ZIK і NewsOne. Вони припинили своє мовлення. Також вони були заблоковані в YouTube.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: