Подкаст «Словом» за 16 вересня: держбюджет-2022, динаміка газових цін та плани МОЗ

Читать на русском

Про зданий Кабміном у строк проект держбюджету на 2022 рік. Про великі плани Міністерства охорони здоров’я України. Про динаміку газових цін на європейській та українській біржах. Та про гроші, виділені на реставрацію об’єктів культурної спадщини в рамках програми «Велике будівництво». «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Кабмін затвердив держбюджет-2022

Український уряд затвердив проєкт закону про державний бюджет на 2022 рік і направив його до Верховної ради. Його представив міністр фінансів Сергій Марченко. Документ був розроблений на основі бюджетної декларації на 2022-2024 роки.

За словами глави уряду, у 2022-му очікується рекордний за десть років рівень зростання ВВП - майже 4%. Доходи держбюджету-2022 будуть більше на 161,7 млрд гривень, ніж у 2021 році. Видатки теж зростуть - на 103,1 млрд.

Дефіцит закладений у 188 млрд гривень. Ключовими пріоритетами бюджету-2022 названі: медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців і економіки.

На медичну галузь передбачено 193 млрд грн. Це на 31 млрд більше, ніж у цьому році.

На освіту в наступному році виділять 190 млрд грн. Це на 21 млрд більше, ніж у поточному році. Ці кошти мають піти на підвищення зарплат вчителів, а також на підвищення стипендій.

Бюджет Пенсійного фонду в проєкті держбюджету на 2022 рік - 531 млрд грн, що на 31 млрд більше цьогорічного.

На сектор безпеки та оборони спрямовано 5,95% ВВП країни.

Номінальний ВВП складе 5 368,7 млрд гривень, середньомісячна зарплата 15 258 гривень, рівень безробіття - 8,5%.

Інтерв’ю глави МОЗ Віктора Ляшка

Міністерство охорони здоров’я веде перемовини про випуск мРНК-вакцини від коронавірусу на території України. Про це в інтерв’ю «Слово і діло» розповів голова МОЗ Віктор Ляшко. Сьогодні проти COVID-19 таких вакцин застосовується дві – Pfizer/BioNtech та Moderna.

Нещодавно місцева влада Харкова повідомила, що у 2022 році підприємство «Лекхім» почне виробництво вакцини CoronaVac. «У подальшому в нас є домовленості на локалізацію інших вакцин і ведемо перемовини про випуск мРНК вакцини на території України. До кінця цього року ми будемо мати чітке розуміння, як ці всі процеси налагодити», – повідомив Ляшко.

За словами міністра, МОЗ підготувало проєкт перших ста лікарських засобів, повний цикл виробництва яких хочуть забезпечити на території України. Йдеться, передусім, про антибіотики та імунобіологічні препарати.

У ковідні часи міністр охорони здоров'я – справжня «рок-зірка уряду». Віктор Ляшко, як і його попередники, є настільки частим гостем всіляких телевізійних ток-шоу, що здавалося б, розказав уже все та ще й по кілька разів. Однак життя щодня підкидає нові інфоприводи та нові запитання до глави МОЗ. Чи є ризик втратити партію вакцини через терміни придатності? Які області – перші претенденти на червону зону? Коли почнуть вакцинувати дітей? Чи можна не платити зарплату вчителям, які не хочуть вакцинуватися? Чи є в держави план з ревакцинації? Коли в НСЗУ, яка витрачає сотні мільярдів бюджетних гривень на рік, нарешті з’явиться керівник? На всі ці питання міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відповідає в інтерв'ю «Слово і діло», яке можна почитати на нашому сайті.

Як за останні два роки змінювалася біржова ціна на газ в Європі та в Україні

Два роки тому, наприкінці вересня 2019-го, ціна на газ на нідерландському транспортному хабі TTF становила 189,7 євро за тисячу кубометрів. На Українській енергетичній біржі газ на той момент коштував 4,7 тис. грн за тисячу кубів.

У жовтні-грудні 2019 року ціна газу на європейській біржі знизилася, а на українській, навпаки, зросла.

Наприкінці січня 2020 року тисяча кубометрів газу на TTF коштувала 151,38 євро, в той час як на українській біржі – 5,8 тис. грн.

Постійно рости біржова вартість газу в Європі почала з весни цього року.

Як за останні два роки змінювалася біржова ціна на газ в Європі та в Україні - дивіться на нашій зведеній інфографіці на сайті.

Раніше, нагадаємо, «Слово і діло» публікувало матеріал про причини рекордних цін на газ в Європі та про те, як ці рекорди позначаться на Україні.

Які об’єкти культурної спадщини Мінкульт планує реставрувати

У рамках програми «Велике будівництво» у 2021 році планують реставрувати 29 об’єктів культурної спадщини у 7 областях України та у Києві. Міністерство культури ще в травні оприлюднило список проєктів для ремонту, зокрема, замків, фортифікаційних, оборонних та палацово-паркових комплексів.

У столиці під реставрацію підпало кілька об’єктів у Києво-Печерській Лаврі та Софії Київській. Та найбільше коштів виділили на відновлення будівлі столичної Національної музичної академії ім. П. Чайковського – 103,2 млн грн.

На відновлення фасаду будинку костелу Св. Миколая у Києві на 2021 рік заклали 20 млн грн. Однак через масштабну пожежу, яка сталася у храмі 3 вересня, реставрацію попередньо оцінили в 75 млн грн.

Скільки грошей виділили на реставрацію та які об’єкти підпали під програму - про це у подробицях читайте у нашому спеціальному матеріалі з інфографікою на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: