Коли гроші вирішують усе: скільки отримає армія у 2022 році

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У середу, 15 вересня, Кабінет міністрів затвердив проєкт бюджету України на наступний рік. Всупереч всім очікуванням, сектор безпеки і оборони, включаючи військове відомство, отримав більше грошей, ніж очікувалося раніше. Щоправда, підвищення вдалося досягти за рахунок іноземної допомоги і традиційно армія отримала значно менше, ніж вимагала спочатку.

Пріоритетними напрямками бюджету-2022, який уряд представив 15 вересня, названі охорона здоров'я, освіта, інфраструктура, цифровізація, а також безпека і оборона країни. Зокрема, проєкт бюджету передбачає зростання зарплат, збільшення стипендій і витрати на забезпечення житлом ветеранів АТО/ООС.

При цьому сектор національної безпеки отримав несподівано велику надбавку, ніж передбачалося раніше. На нього планується виділити рекордні 319,4 млрд грн. При цьому, бюджетна декларація, яку Кабмін затвердив в червні, передбачала, що сектор нацбезпеки у 2022 році отримає 270 млрд грн – всього на 3 мільярди більше, ніж цьогоріч. Очевидно, таке істотне збільшення витрат стало можливим, зокрема, і завдяки фінансовій допомозі із Франції, США і Великої Британії, яка сумарно перевищила 20 млрд і також була включена в оборонний бюджет.

Проєкт бюджету-2022 проти бюджету-2021: як зміняться основні показникиПроєкт держбюджету-2022 внесено в парламент. Як змінилися основні показники порівняно з 2021 роком – на інфографіці.

Відповідно, будуть збільшені витрати і Міністерства оборони. У наступному році військовим планується виділити майже 131 млрд грн, проти 117,6 млрд, які були спрямовані в поточному році.

В абсолютних цифрах це буде найбільший бюджет військового відомства за всю історію незалежної України. Також на 7,7 млрд грн буде збільшено грошове утримання військовослужбовців. Крім того, рекордна сума – 33 млрд грн – буде виділена на розвиток озброєння і військової техніки.

Незважаючи на рекордні показники, запропоновані 130 млрд грн – це все одно значно менше, ніж спочатку вимагало Міністерство оборони. Так, у червні військове відомство направило в Міністерство фінансів пропозиції про фінансування Збройних сил у 2022 році, в яких обґрунтувало цифру в 238 млрд грн. Значна частина цього запиту стосувалася саме підвищення рівня фінансового, продовольчого та речового забезпечення.

Як бачимо, Мінфін задовольнив запит військових тільки на 55-60%. Відзначимо, що за всю історію незалежності, Міністерству оборони ніколи не вдавалося отримати стільки, скільки їм хотілося. Реальні виділені гроші завжди становили приблизно половину від запиту. Як бачимо, неприємна традиція збереглася і цьогоріч.

Оскільки Мінфін не зміг задовольнити бюджетний запит Міноборони, може скластися ситуація, що і в наступному році держава не зможе ліквідувати заборгованість перед військовослужбовцями, яка, судячи з усього, вже перевищує мільярд гривень. Мова йде не стільки про стандартне грошове утримання, скільки про додаткові виплати. Наприклад, про так звані «бойові» премії, які виплачуються бійцям на передовій, а також компенсацію за оренду житла. Борги за цими виплатами створюють напруженість у військових колективах і часто призводять до того, що цінні фахівці залишають лави Збройних сил.

З іншого боку, сам факт підвищення фінансування української армії, особливо на тлі збільшення її чисельності (на 11 тисяч осіб) в рамках розвитку сил територіальної оборони, є правильним рішенням. Крім того, російська військова загроза нікуди не зникла, а значить, армія потребує нової зброї. Щонайменше, потрібно профінансувати виробництво і направити у війська перші батареї комплексу крилатих ракет «Нептун» для того, щоб посилити оборону узбережжя на Чорному та Азовському морях.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: