Холодний розрахунок: чи отримає армія у 2022 році більше грошей

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Днями в Кабінеті міністрів розповіли, на що робитимуть ставку під час формування бюджету на 2022 рік. Одним з пріоритетів є збільшення фінансування армії. Утім, наявні цифри вказують на те, що значної прибавки Збройні сили не отримають.

Тиждень тому, 26 серпня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що уряд вчасно (не пізніше 15 вересня) передасть до парламенту проєкт Державного бюджету на 2022 рік. За словами Шмигаля, як і раніше, уряд робитиме ставку на збільшення фінансування освіти, медицини, соціальних програм, армії, економічного зростання та інших важливих напрямків.

Депутати від «Слуги народу» також зазначають, що в Держбюджеті на наступний рік важливо врахувати інтереси МВС, оскільки до складу цього відомства входить Нацгвардія, яка також охороняє безпеку на сході країни. «Тому я знаю, що на оборонку будуть виділені досить істотні суми», – сказала в інтерв'ю журналістам народний депутат від «Слуги народу» Галина Янченко.

Втім об'єктивні цифри свідчать про те, що обіцянки підвищити фінансування армії так і залишаться обіцянками. Швидше, навіть навпаки – намітилася зворотна тенденція.

Як відомо, бюджет Міноборони на 2021 рік склав 117,6 млрд грн, а Міністерства внутрішніх справ – 98,3 млрд грн. Загалом, витрати на силовий блок в 2021 році зросли, порівняно з 2020 роком, але фінансування Міністерства оборони в поточному році залишилося практично без змін. Причому це сталося вперше за роки незалежності, адже з моменту розпаду СРСР щорічні витрати на армію росли хоча б на папері, але росли.

На початку червня 2021 року відбулася ще одна подія. Уряд затвердив бюджетну декларацію на 2022-2024 роки. У ній передбачено поступове зростання витрат на оборонний сектор в розмірі 270,7 млрд грн у 2022-му, майже 300 млрд – в 2023 році і 332,6 млрд – в 2024 рік (нагадаємо, в оборонний сектор входять всі силові структури, зокрема армія).

Однак у 2021 році загальне фінансування оборонного сектору склало трохи більше 267 млрд (з яких армія, нагадаємо, отримала 117,6 млрд грн). І якщо, згідно з бюджетною декларацією, у 2022 році «оборонці» додадуть лише 3 млрд, то скільки грошей з цього шматка отримає армія і скільки Нацгвардія?

Нарешті, рішенням РНБО від 25 квітня 2019 року було передбачено зовсім інші витрати на оборону. У 2022 році це було 233,7 млрд грн на армію і більш як 460 млрд грн на силовий блок загалом. Відзначимо, що рішення РНБО від 25 квітня 2019 року стосувалося рекомендацій до бюджетної резолюції на 2020-2022 роки.

Таким чином, чисто математично, є дуже великі сумніви в тому, що фінансування ЗСУ у 2022 році буде істотно збільшено. Адже це не тільки модернізація і закупівля нової техніки. Це і зарплата військовослужбовцям, і виплата «бойових», і забезпечення житлом.

За таких розкладів не варто дивуватися тому, що з армії йдуть фахівці. І зовсім незрозуміло, за рахунок чого держава має намір переозброювати армію чи хоча б оснастити її тими перспективними зразками озброєння, які були представлені на нещодавньому військовому параді. А військову загрозу з боку Росії ніхто не скасовував.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: