Подкаст «Словом» за 15 вересня: затримка судової реформи, дуже міцна гривня та новинки від Apple

Читать на русском

Про цілком очікуване оновлення лінійки продукції компанії Apple. Про осічку старту судової реформи в Україні, про Вищу раду правосуддя та її Етичну раду. Про українську гривню, яка цієї осені поки ламає тренди. Та про кількість транскордонних переказів коштів в Україну та за її межі. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Презентація від Apple: що продемонструвала компанія

14 вересня американська компанія Apple провела свою традиційну вересневу презентацію, на якій представила нове покоління своїх гаджетів, зокрема і чергову, тринадцяту модель смартфона iPhone.

Відеотрансляцію презентації на офіційному YouTube-каналі Apple дивилися майже два мільйони глядачів. Ніхто з тамтешніх глав районних адміністрацій чи депутатів місцевих рад у заході безпосередньої участі не брав, освячення презентованої техніки не відбувалося.

Раніше, нагадаємо, Apple офіційно відкрила офіс в Україні. Тепер компанія буде безпосередньо ввозити техніку в Україну і контролювати магазини офіційних дилерів.

Затримка судової реформи: що сталося

Вища рада правосуддя має стати ключовим органом у судовій системі в Україні, де ухвалюються остаточні рішення щодо призначення суддів на посаду, притягнення їх до відповідальності, звільнення, відсторонення, надання дозволу на затримання та арешт суддів. ВРП також опікується питаннями відправлення судді у відставку та дотримання ним етичних норм.

14 липня 2021 року Верховна рада ухвалила в цілому Закон щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП.

Цей закон визначає порядок утворення та діяльності Етичної ради. Своєю чергою, створення Етичної ради покликане прискіпливо відбирати членів ВРП, щоб унеможливити ручну діяльність органу та перезапустити його.

У середині серпня виконувач обов’язків голови ВРП попросив Раду суддів та міжнародні організації номінувати осіб до складу Етичної ради та Конкурсної комісії, яка добиратиме новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На основі цих пропозицій в.о. голови ВРП має сформувати перший склад Етичної ради та Конкурсної комісії, кожна з яких складатиметься з трьох суддів і трьох міжнародних експертів.

Однак, 13 вересня Рада суддів України не змогла обрати кандидатів до Етичної ради та, відповідно, дати старт новому етапу судової реформи. На це одразу відреагував президент Володимир Зеленський, заявивши, що не допустить блокування реформи.

В Офісі президента повідомили, що 16 вересня Зеленський проведе робочу зустріч за участю голови Ради суддів, Верховного суду, представників парламенту, а також послів Великої сімки щодо судової реформи.

Що таке Вища рада правосуддя, для чого потрібна Етична рада та що думають експерти стосовно зриву старту судової реформи - про це читайте в нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Дуже міцна українська гривня

Відповідно до традиційних трендів, влітку національна валюта України зазвичай зміцнюється, а восени та взимку гривня в нас девальвує. Проте цього року одразу кілька суттєвих факторів додали впевненості українській гривні та перебили багаторічний тренд.

Одним з основних зовнішніх факторів, який дозволив гривні почуватися впевнено навіть в осінній період – стали 2,7 млрд доларів, які Україна отримала на свій рахунок від МВФ у рамках розподілу для допомоги у відновленні світової економіки внаслідок пандемії.

Ці гроші не є кредитними – але Україна може використати їх для повернення попередніх запозичень. Тож допомога від МВФ дозволила зміцнити золотовалютні накопичення НБУ до рівня рекордних 31,6 млрд доларів. Крім того, вже цього місяця очікується візит наступної місії МВФ в Україну, в рамках якого розглянуть умови отримання наступної частини траншу кредиту.

Додатково зміцнитися гривні вдалося і за рахунок підвищенням Нацбанком облікової ставки до 8,5% – вже вчетверте за останні пів року. Збільшення облікової ставки ще більше привабило нерезидентів, які вкладаються в українські державні облігації. А от для внутрішньої економіки в цілому – цей чинник буде впливати на здорожчання відсотків за кредитами.

Ще два фактори, які впливатимуть на зміцнення гривні – продаж аграріями своєї продукції та чутки про запровадження чергового локдауну. Перший фактор може позитивно зіграти у плюс курсу нацвалюти високими цінами на аграрну продукцію.

Другий фактор – відносно позитивний: з одного боку, карантинні обмеження зменшать попит на іноземну валюту, адже бізнес менш активно робитиме закупівлі імпортної продукції. Курс гривні від цього виграє лише у короткостроковій перспективі, адже темпи економіки знизяться, й не виключено, що у майбутньому доведеться за це розплачуватися більш «слабкою» національною валютою.

І хоча об’єктивно приводів для оптимізму щодо зміцнення гривні зараз більше, ніж для її ослаблення, втім експерти наголошують, що ситуація може суттєво змінитися.

Що може вплинути на українську гривню найближчим часом та який курс прогнозують експерти до кінця року - про це читайте докладніше у нашому спеціальному матеріалі.

Транскордонні перекази коштів в Україні

А ще в Україні у порівнянні з минулим роком зростає обсяг транскордонних переказів коштів. Наприклад, за перше півріччя 2021-го через систему переказів в Україну було відправлено на 23,8% більше коштів, а з країни – більше на 36,8%.

З України у 2015 році переказали 23,1 млрд грн, з-за кордону в країну надіслали 111,5 млрд грн. У наступному році обсяг переказів з країни збільшився до 24,8 млрд грн, а з-за кордону в Україну – до 135,5 млрд грн.

У 2017 році з України в інші в країни перевели 27,7 млрд грн, у 2018-му – 38,9 млрд грн, у 2019-му – 54,9 млрд грн, у 2020-му – 82,3 млрд грн. При цьому обсяг переказів в Україну з-за кордону у 2017-му становив 149,2 млрд грн, у 2018-му – 169 млрд грн, у 2019-му – 180,4 млрд грн, у 2020-му – 211,6 млрд грн.

За сім місяців поточного року з України було переведено вже 62,1 млрд грн, а обсяг переказів з-за кордону склав 137,4 млрд грн.

Якими були обсяги транскордонних переказів в Україну та за її межі у 2015-2021 роках - дізнавайтеся з нашої тематичної інфографіки на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: