Стефанчук розповів, які зміни до Конституції може внести Рада

Читать на русском
Перший віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук розповів про плани парламенту на новий політичний сезон та про можливі зміни Конституції.
fakty.com.ua

Перший віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук розповів про плани парламенту на новий політичний сезон та про можливі зміни Конституції.

За його словами, питанням №1 є децентралізація.

Вплив із центру: чому реформу децентралізації завершують префектамиНа заваді прискоренню процесу децентралізації у нинішньої провладної команди існує вагомий виклик – запуск інституту префектури. Які шанси завершити реформу цього року – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Питання №1 – це децентралізація. Ми зараз виходимо на фінальний текст. Я переглядаю те, що зробила конституційна комісія, те, що напрацювали разом з асоціаціями місцевого самоврядування. Ми дійшли згоди вже практично з усіх параметрів, лишилися кілька нюансів. Зокрема: чи буде статус юридичної особи в територіальних громад. Це, з одного боку, європейська практика. Але в умовах України юридична особа керується не тільки Конституцією, але й іншим законодавством, зокрема – цивільним. Як фахівець з цивільного законодавства можу сказати, що у юридичних осіб є таке право як об'єднання, роз'єднання, злиття. Чи не призведе це до сепаратизму на державному рівні, якщо ми надамо такий статус?», - розповів він у інтерв'ю для РБК-Україна.

Стефанчук сподівається, що приблизно до кінця вересня законопроект буде внесений до Верховної ради.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив про необхідність проведення детального аудиту другого етапу децентралізації для виправлення допущених помилок реформи.

Також він назвав одну з «найуспішніших реформ» в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: