Теракти в Кабулі можуть зашкодити домовленостям талібів і США – експерт

Читать на русском
Запобігати теракту в принципі складно, а такому - складно у подвійному розмірі. Але таліби тут ні при чому, це їм просто невигідно, вважає експерт
Ілюстративне фотоAFP 2021

Теракти в аеропорту Кабула, де 26 серпня в результаті серії вибухів загинули десятки людей, можуть завдати смертельного удару домовленостям США і талібів, укладеним в лютому 2020 року - про те, що в Афганістані не буде ворожих Вашингтону сил.

Про це заявив експерт з безпеки Олексій Іжак в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Талібану це невигідно, вони хочуть міжнародного визнання, і це зараз грає проти них, якщо тільки вони не хочуть зупинити евакуацію до кінця серпня. Якщо це все-таки ІДІЛ, то Талібан, думаю, дозволить виїхати ще кільком сотням тисяч людей, вже під міжнародним тиском. Зараз, за два тижні, вивезено вже 100 тис. осіб. Є надія, що вивезуть ще після закінчення дедлайну. Зараз якщо там є Українці поза аеропортом, це може бути проблематичним» - сказав він.

Уроки Афганістану: чим нинішні події нагадують вивід військ СРСРЯк відбувалося виведення військ Радянського Союзу і Сполучених Штатів з Афганістану, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Іжак додав, що попередити теракт в принципі складно, а такий - складно подвійно.

«Попередити такий теракт - складна справа, тому що американські війська і війська союзників контролюють тільки аеропорт, вони більш-менш домовилися, що людям можна дістатися до аеропорту. Але рівень розвідки дуже високий, вони знали про загрози з боку ІДІЛ не за кілька годин, а ще з ранку. Важливо, що це порушує договір, укладений США і Талібаном в лютому 2020 року про те, що Талібан не надаватиме територію для ворожих США сил. Якщо це відбувається - можливо, з'являється третя сила, яка намагається зірвати угоду» - додав він.

Нагадаємо, 26 серпня в Кабулі сталася серія потужних вибухів. Загинуло щонайменше 90 осіб, серед яких 12 військових США, поранено щонайменше 150 осіб (раніше повідомлялося по 60 і 140 відповідно). Серед загиблих - 12 військовослужбовців США.

Президент США Джозеф Байден віддав наказ Збройним силам Сполучених Штатів готуватися до нанесення ударів відплати по терористичній організації ІДІЛ, яка взяла на себе відповідальність за терористичну атаку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: