Росія активізувала розробку нового «літака Судного дня»

Читать на русском
Крім Росії, літаками такого класу володіють тільки США - їх літак, як і президентський борт номер один, створені на базі авіалайнера Boeing 747
Повітряний командний пункт Іл-80Відкрите джерело

Росія значно активізувала розробку нового так званого «літака Судного дня». Такий літак призначений для управління бойовими діями в умовах тотальної ядерної війни - коли всі наземні структури управління знищені.

Про це повідомляє Інтерфакс.

«Замовником таких спецмашин виступає військове відомство... Російська авіаційна промисловість може випускати літаки всіх класів, в тому числі й літаки такого призначення» - заявив виданню глава Мінторгпрому Росії Денис Мантуров.

Зараз Росія має чотири літаки класу «повітряний командний пункт» - це Іл-80, створені на базі авіалайнера Іл-86, одні з найбільш засекречених літаків у світі. Роль Іл-80 проста - у разі ядерної війни при знищенні наземних органів управління Збройних сил з борту цього літака можна керувати будь-якими армійськими підрозділами та навіть родами військ -с ухопутними військами, флотом, авіацією і стратегічними ракетними комплексами. «Літак Судного дня» прекрасно захищений від наслідків ядерного вибуху, проте потребує супроводі винищувачів, оскільки захистити себе від авіаційної атаки не в змозі.

Крім Росії, літаками такого класу володіють тільки США - їх «літак Судного дня», як і президентський борт номер один, створені на базі авіалайнера Boeing 747.

Втім, останнім часом Росії з літаками не дуже щастить. Так, 19 серпня в Росії сталася чергова авіакатастрофа за участю військового літака. В Астраханській області в ході планового польоту розбився винищувач МіГ-29.

31 липня в Росії на Далекому Сході в районі Сахаліну зазнав аварії винищувач Су-35 Військово-космічних сил Росії. Пілот при авіакатастрофі зміг вижити.

Також нещодавно в РФ розбився новітній літак Іл-112, призначений замінити собою українські аналоги. Під час аварії загинув екіпаж з елітних російських льотчиків-випробувачів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: