Що може загрожувати споживачеві за несплату комунальних рахунків і борги

Читать на русском
Постачальники комунальних послуг мають право відключати їх за несплату і подавати на боржників до суду з метою стягнення боргів
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Якщо споживач не оплачує комунальні послуги, надані йому постачальником, з особистої причини, постачальник має право відключити йому подачу послуг. Однак в деяких випадках це технічно неможливо - як, наприклад, в ситуації з водопостачанням та опаленням - тому постачальнику залишається подати на боржника до суду і примусово стягнути борг.

Про це повідомляє Finance.

Якщо суд винесе позитивне для позивача рішення - виконавча служба заарештовує банківські рахунки боржника. Сума боргу надалі буде стягуватися з офіційних джерел доходу, включаючи заробітну плату.

Якщо платежі за житлово-комунальні послуги були оплачені несвоєчасно, згідно з інформацією, зазначеною на сайті Верховної Ради, споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, який був встановлений у договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за день прострочення. Крім того, загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Тарифи надто низькі, а борги зростають: експерти пояснили, чому електроенергія дорожчатимеЯк та наскільки здорожчають тарифи на електроенергію в Україні, читайте у матеріалі Слово і діло.

Коли сума заборгованості перевищує суму в 120 тис.грн, виконавча служба має право заарештувати нерухомість, і це може стати приводом для примусового виселення з квартири.

Все це не працює в тому випадку, якщо споживач зумів довести, що не оплачував комунальні послуги через неякісне їх надання.

У найближчому майбутньому ціни на комунальні послуги в Україні можуть дуже істотно зрости - подорожчання складе до 70%.

В Україні продовжують накопичуватися борги населення за комунальні послуги. На кінець травня загальний борг українців за ЖКП склав 79,1 млрд грн. Найбільші борги у громадян за газ, а в середньому кожна українська сім'я винна за ЖКП 5,3 тисячі гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: