Скандал через радянську інсталяцію на Алеї Небесної Сотні: подробиці

Читать на русском

На Алеї Небесної Сотні 17 серпня встановили скандальну інсталяцію. Влада Києва заявила, що не давала на це дозволу, а активісти вже намагалися знести.
facebook.com/kutiepov

У Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні 17 серпня встановили інсталяцію (очевидно до Дня Незалежності), яка символізує різні історичні періоди. Зокрема, прямо навпроти портретів загиблих героїв Євромайдану розмістили декорації в явно радянському стилі – автомат із газованою водою, житло з відповідними меблями і дитячу машинку. Декорації обурили активістів, а столична влада каже, що не давала дозволу їх встановлювати. «Слово і діло» розібралося докладніше в тому, що сталося.

Автомати з газованою водою, макети квартир і гармати: що встановили на колишній Інститутській

Інсталяція, яку встановили сьогодні вранці, тягнеться від входу на станцію метро «Хрещатик» і вниз, уздовж Алеї Героїв Небесної Сотні. Встановлені об'єкти символізують різні епохи в історії України. Зокрема, там розмістили гармати, залізничні вагони, козацькі литаври.

Прямо навпроти портретів Небесної Сотні встановили декорації в «радянському стилі», саме це й обурило активістів: макет типової радянської квартири, автомати з газованою водою, дитяча машинка, холодильник для морозива тощо.

«Підтверджую: на Алеї Героїв Небесної Сотні встановлюють декорації для святкової постановки прямо посеред меморіалу (в якому б стані він не був). Зокрема, на тій стометрівці, де розташовані портрети загиблих, зводять три фанерні коробки, які перекривають обличчя. Невідомо як планується в фінальному вигляді (нам же ніхто не показував ескізів), але зараз виглядає трохи противно, коли очі розстріляних заглядають у вікна «радянської хрущовки», – написав вранці журналіст Богдан Кутєпов.

Як на інсталяцію відреагували в Музеї Революції гідності

У Музеї Революції гідності повідомили, що їх «усно попередили» про те, що на алеї облаштують простір до святкування Дня Незалежності. «На короткій зустрічі з організаторами заходу представникам Музею повідомили, що планується інсталяція, яка буде символізувати шлях українців до проголошення Незалежності – від часів Трипілля до сучасності».

При цьому в Музеї підкреслювали, що неприпустимі меседжі або візуальний ряд, який може образити пам'ять Героїв Небесної Сотні. «Офіційний лист із докладним описом планованого облаштування алеї на адресу Національного музею Революції гідності від організаторів заходів не надходив», – наголошується в повідомленні.

У Музеї вважають, що така ситуація склалася через відсутність комунікації між організаторами, органами влади та громадськістю. Але вони не можуть забороняти або впливати на сценарії таких заходів.

Кличко заявив, що місто не давало дозволу на інсталяцію

Столичний мер Віталій Кличко заявив, що місто не видавало жодних дозвільних документів на спорудження інсталяції на Алеї Героїв Небесної сотні. «Організацією святкування Дня Незалежності, зокрема, концепцією і декораціями для святкових заходів займається Офіс президента. Розпорядженням КМДА до святкування 30-річчя Незалежності України на Алеї Героїв Небесної сотні передбачено тільки покладання квітів», – наголосив він.

Мер також доручив Департаменту благоустрою прибрати інсталяцію: «Я зараз даю доручення це все прибрати, тому що це зневага до людей, які тут загинули. Зараз якийсь «95 квартал» ми влаштовувати тут не згодні».

Перегрівся та втомився: скільки разів і чому тріскався скляний «міст Кличка»Скляний міст Кличка відкрили понад два роки тому. Слово і діло вирішило порахувати, скільки разів і чому тріскався міст.

Спікер президента Сергій Никифоров теж встиг прокоментувати ЗМІ цю ситуацію: «Декорації створені для телевізійної трансляції на День незалежності. Там є всі епохи, через які пройшла Україна до незалежності. А ті люди, які свідомо намагаються знести конструкції – вони акцентуються лише на Радянському Союзі». Після свята, за його словами, їх повинні прибрати.

«Дуже дивна подія. Таке враження, що пан Кличко, який займає офіційно два ключових пости в міській ієрархії, просто не усвідомлює, що саме він як керівник Київської міської державної адміністрації несе відповідальність за управління територією міста. Як представник виконавчої влади. І тому викликає, м'яко кажучи, здивування його спроба все списати на когось і влаштувати банальний хайп», – додав радник керівника ОПУ Михайло Подоляк.

В Українському інституті національної пам'яті також повідомили, що організатори погодилися перенести конструкції в інше місце. «Конструкції, які почали встановлювати на Алеї Героїв Небесної Сотні були частиною історичної художньо-театральної постановки. За творчим задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Тимчасові декорації, які символізували різні часові періоди, були потрібні для зйомок проект», – розповіли в УІНП.

Однак наміри і Кличка, і організаторів, випередили активісти.

Активісти намагалися знести інсталяцію, поліція проводить перевірку

Удень на Алею Героїв Небесної Сотні прийшли близько 15 активістів з «Національного корпусу» і спробували демонтувати об'єкти навпроти портретів загиблих. Перш ніж в це втрутилася поліція, активісти встигли зламати дві конструкції.

«У центрі Києва на Алеї Героїв Небесної Сотні, де відбувався монтаж інсталяції для святкових заходів з нагоди 30-річчя Незалежності України, сталася сварка через питання про законність встановлення цієї конструкції. На місці події зібралися громадяни, які намагалися здійснити її демонтаж. В результаті цього між ними та правоохоронцями виникла бійка», – повідомили в поліції.

Нацкорпус та активісти демонтували інсталяції на ІнститутськійУкраїнська правда

За даними ЗМІ, кількох людей затримали, можуть бути також потерпілі. Правоохоронці тепер перевіряють наявність дозвільних документів на установлення конструкції, яку обіцяли прибрати організатори.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, як просувається робота над новим генпланом Києва, а також наскільки застаріли генплани інших великих міст України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: