Пандемія коронавірусу: Китай уклав таємну угоду з ВООЗ

Читать на русском
Домовленості між ВООЗ і китайською владою стосувалися того, що експерти організації будуть вивчати виключно версію про його природне виникнення, не розглядаючи теорію про лабораторний витік.
фото з відкритих джерел

Уряд Китаю уклав таємну угоду з ВООЗ щодо характеру розслідування Міжнародної групи вчених про походження коронавірусу, що викликає захворювання COVID-19. Це стало можливим після багаторічного впливу Пекіна на функціонування організації.

Про це повідомляє The Sunday Times.

Як стверджують джерела газети, домовленості між ВООЗ і китайською владою стосувалися того, що експерти організації, які в ході розслідування походження нового коронавірусу приїжджали в січні і лютому поточного року в Китай, будуть вивчати виключно версію про його природне виникнення, не розглядаючи теорію про лабораторний витік.

Згідно з версією видання, дана угода стала черговим прикладом прокитайської спрямованості ВООЗ.

Пекін став цілеспрямовано нарощувати свій вплив у ВООЗ з часів спалаху важкого гострого респіраторного синдрому (SARS, також відомий як атипова пневмонія), що сталася у 2002-2003 роках в Китаї.

Нові штами коронавірусу можуть назвати на честь сузір'ївСпочатку у ВООЗ обговорювали ідею, аби називати нові штами COVID-19 іменами грецьких богів або богинь.

Як вважає газета, це було викликано тим, що китайська влада залишилася сильно незадоволена жорсткою критикою на свою адресу за повільність дій при боротьбі з епідемією і неготовність надавати необхідні відомості міжнародній науковій спільноті, з якою відкрито виступала норвежка Гру Харлем Брунтланн, що обіймала на той момент посаду генерального директора ВООЗ.

При цьому, видання нагадало, що тоді керівництво ВООЗ випустило рекомендацію відмовитися від поїздок в ті райони країни, де виявлено захворювання, в результаті чого, за оцінкою ряду експертів, китайська економіка недорахувалася близько 6 млрд доларів.

На цьому тлі Пекін очолив зусилля групи держав з проведення внутрішньої реформи ВООЗ, спрямованої на обмеження повноважень гендиректора організації, в тому числі в питанні рекомендацій щодо відвідувань тієї чи іншої країни.

Водночас, подібні повідомлення у ВООЗ назвали «інформаційним вкиданням».

«Головним пріоритетом ВООЗ є завершення найбільш гострої фази пандемії COVID-19. Ми надаємо допомогу країнам при розробці повної, що спирається на надійні дані відповіді на виклики, що стоять перед ними», - заявив представник організації.

Зазначимо, що останній візит експертів в лабораторії країни відбувся ще в січні 2021 року, проте вченим так і не вдалося пояснити, як міг виникнути вірус.

Нагадаємо, що за добу у світі на коронавірус захворіло більш ніж півмільйона осіб.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: