Культурна спадщина у Криму: Україна звернулася до суду Гааги

Читать на русском
Україна направив до суду Гааги повідомлення про військові злочини проти культурної спадщини в анексованому Криму.
facebook.com/VenediktovaIryna

Офіс генпрокурора України направив до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про військові злочини проти культурної спадщини в анексованому Криму.

Про це заявила генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook у четвер, 12 серпня.

Анексія Криму: яких економічних збитків зазнала УкраїнаЕксперти оцінили загальні втрати України від окупації Криму в 135 млрд доларів. Детальніше – на інфографіці.

Вона розповіла, що ОГП спільно з експертами з міжнародного гуманітарного і кримінального права зібрали масу доказів широкомасштабного присвоєння і руйнування об'єктів культурної спадщини Криму, що не виправдане військовою необхідністю.

Як підкреслила Венедіктова, культурні цінності, що знаходяться в музеях АР Крим та Севастополя, а також культурна спадщина, розташована на території півострова, є власністю України, національним багатством, невід'ємною складовою національного культурного надбання та охороняються як національним законодавством, так і міжнародним правом.

«У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об'єктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; Історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї - Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримська астрофізична обсерваторія; Вежа Костянтина та Докова Башта у м. Феодосія; Церква Івана Предтечі у м. Керч. Викладені в інформповідомленні також численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.
Також у інформаційному повідомленні детально описано інші форми скоєння злочинів з боку офіційної влади РФ та окупаційної влади півострова Крим»
, - додала генпрокурор.

За словами Венедіктової, десятки об'єктів культурної спадщини України та людства було знищено внаслідок будівництва так званої траси Таврида - це траса Керч-Севастополь і шляхопроводи у Севастополі, що разом з будівництвом Кримського моста відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН сприяє подальшій мілітаризації півострова.

Нагадаємо, Україна в серпні планує запустити план з деокупації півострова за допомогою саміту Кримської платформи.

За даними МЗС, кількість учасників Кримської платформи вже близько 40.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: