Подкаст «Словом» за 12 серпня: продовження карантину, вакцинація та «непослідовні» депутати

Читать на русском

Про продовження в Україні адаптивного карантину і області, в яких спостерігається зростання випадків виявлення коронавірусу. Про те, як різні країни світу підходять до заохочення своїх громадян до вакцинації. Про депутатів, які голосують в сесійній залі всупереч своїм заявам. Та про можливості, які відкриває для українців закон «про електронні послуги». Головні новини та аналітика від «Слово і діло».

Продовження адаптивного карантину

Кабмін ухвалив рішення щодо продовження в Україні адаптивного карантину і режиму надзвичайної ситуації до 1 жовтня. «Поточна епідситуація контрольована, але фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції збільшення госпіталізацій з коронавірусу», - пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також повідомив, що уряд готує лікарні.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко зазначив, що кількість випадків виявлення коронавірусу зросла в Одеській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях, при цьому навантаження на систему охорони здоров'я зараз є контрольованим.

До того ж глава МОЗУ в інтерв'ю «Українському радіо» повідомив, що у разі можливого нового локдауну в Україні вакцинованим громадянам можуть надати певні привілеї.

Як країни мотивують населення вакцинуватися

Між тим, у Дніпрі місцева влада, щоб «заманити» містян на вакцинацію від коронавірусу, пропонує безкоштовний проїзд в громадському транспорті на місяць. Розглядається також варіант роздачі флаєрів зі знижкою на квитки в кіно. Схожа акція діє і в Києві: МОЗ обіцяло в центрах масової вакцинації дарувати квитки на футбол. Практика подібних мотиваційних заходів, виявляється, є дуже поширеною у світі.

У США в деяких штатах влаштовують лотереї. У Нью-Йорку кожен, хто вакцинувався від коронавірусу, може виграти до 5 млн доларів, в штаті Меріленд – до 400 тисяч доларів, в Огайо – до 1 млн доларів. Ще, в залежності від штату, вакцинованим роздають квитки на спортивні заходи та подарункові сертифікати магазинів. Працівникам компанії American Airlines пропонують додаткові виплати і вихідний.

У Польщі кожен вакцинований може виграти в лотереї, у Монголії після проходження повного курсу вакцинації громадяни отримують до 50 тисяч тугриків, а на Філіппінах президент пригрозив тим, хто відмовляється вакцинуватися тюремним ув'язненням.

Про те, які «плюшки» обіцяють у різних країнах світу за щеплення від COVID-19 - читайте у нашому матеріалі на сайті.

Як парламентарії голосують всупереч своїм обіцянкам

Депутати Верховної ради не завжди відповідально ставляться до своїх обіцянок ‒ не виконують їх вчасно або виконують тільки частково. Часто трапляється так, що нардепи обіцяють дотримуватися однієї позиції під час голосування, але потім кардинально цю позицію змінюють.

Великий аналітичний матеріал про те, хто із парламентаріїв голосував за рішення ВР всупереч своїм же заявам - доступний на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Переведення держпослуг в електронну форму

Держструктури більше не зможуть вимагати від українців інформацію, яка вже є в електронних реєстрах. Днями президент Володимир Зеленський підписав закон, який зобов'язує надавати публічні послуги і в електронній формі.

Фактично, тепер українцям не доведеться стояти в чергах, приносити купу паперових довідок та збирати підписи працівників потрібних держустанов. Установи, своєю чергою, не будуть вимагати від громадян інформацію, яку можна отримати з держреєстрів.

Про можливості, які відкриває для нас ухвалений закон та певні особливості надання е-послуг - читайте на нашому сайті у спеціальному матеріалі з коментарями юриста.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: