Свій серед чужих: російські окупанти привласнили собі український бойовий корабель

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Цього тижня стало відомо, що російські окупанти підняли свій Андріївський прапор над українським великим десантним кораблем «Костянтин Ольшанський», який вони захопили в 2014 році. Перехід «Ольшанського» на бік російського флоту загрожує національній безпеці України.

Великий десантний корабель (ВДК) проєкту 775 «Костянтин Ольшанський» здатен вмістити до 12 одиниць різної бронетехніки (танки теж) і більш як 300 чоловік десанту. Це найважливіша характеристика, яку в цьому випадку нам потрібно знати про кораблі цього проєкту.

«Костянтин Ольшанський» захопили російські військові під час відомих кримських подій весни 2014 року. При цьому український екіпаж ВДК встиг пошкодити один із двигунів корабля. У 2016 році, за даними ЗМІ, окупанти розпочали ремонт «Ольшанського», пофарбувавши його в бойові кольори свого флоту (була й інша інформація – нібито росіяни використовували український корабель як донора для інших кораблів свого флоту). Про те, що «Костянтин Ольшанський» увійшов до складу ЧФ РФ під номером 402 стало відомо 2 серпня.

Перехід саме цього корабля до бойового складу ЧФ РФ – подія неординарна і становить велику загрозу для національної безпеки України. За інформацією з відкритих джерел, «Костянтин Ольшанський» став п'ятим ВДК проєкту 775, які перебувають у складі Чорноморського флоту РФ. Його «побратимом» є великі десантні кораблі «Ямал», «Азов», «Новочеркаськ» і «Цезар Куніков». Вони могли б висадити на берег до 50 одиниць бронетехніки і близько чотирьох батальйонів десанту (близько 1200 осіб).

На озброєнні ЧФ РФ також перебували ВДК проєкту 1171 «Тапір» - «Саратов», «Орськ», «Микола Фільченков». Кожен із цих кораблів може везти на собі до 20 бойових танків або 45 бронетранспортерів, а також 300-400 чоловік десанту. Тобто це ще 1200 військовослужбовців, які за потреби можуть бути кинуті в бій.

Цілком очевидно, що введення «Костянтина Ольшанського» підвищує десантні можливості Чорноморського флоту РФ, оскільки дозволяє висадити на вороже узбережжя ще 12 бойових машин і батальйон морської піхоти. Всього вісім великих десантних кораблів дають змогу ввести в бій практично повнокровну бригаду з танками та іншою бронетехнікою.

Звичайно, можна припустити, що остаточне «віджимання» українського ВДК відбулося лише з мирною метою, адже кораблі цього класу можуть використовуватися також для транспортування вантажів і для рятувальних операцій. Але, найімовірніше, головний аспект – саме військовий. Російську армію готують до десантування на берег. Який саме?

Найближча «кандидатура» – це українські береги, в Одеській і Миколаївській області, а можливо, острів Зміїний. Відомо, що під час квітневого загострення, пов'язаного з великою концентрацією російських військ біля українських кордонів, саме морський десант на узбережжі Чорного і Азовського морів з вторгненням на південь України вважався одним з можливих варіантів розвитку подій.

Безумовно, не варто падати перед пострілом. Коли відбудеться таке вторгнення, чи відбудеться взагалі, та й виявиться успішним – велике питання. Але те, що таку можливість має на думці російське командування – абсолютно очевидно. Більш того, ймовірно, про неї почали замислюватися вже в 2016 році – саме тоді, нагадаємо, окупанти почали ремонтувати «Ольшанський».

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: