Гаряча та палаюча Туреччина: про які ризики слід знати туристам цього курортного сезону

Читать на русском
Через пожежі у провінціях Туреччини довелося евакуювати кілька готелів у Бодрумі та Мармарисі. Про що слід знати туристам – у нашому матеріалі.
AP Photo/Emre Tazegul

Туреччина залишається найпопулярнішою країною серед українських туристів. За даними туроператорів, тільки цього року її відвідає майже півтора мільйона українських громадян. Однак аномально спекотне літо вносить свої неприємні корективи. Тиждень тому з'явилися повідомлення про пожежі поблизу деяких популярних курортних міст Туреччини на узбережжі Середземного та Егейського морів.

Які курорти Туреччини горять

Регіон Анталія. Один із найпопулярніших морських курортів. Зараз там перебувають десятки тисяч українських громадян. Найбільш постраждало від пожежі містечко Сіде. За даними місцевої влади, масштабна лісова пожежа виникла в районі Манавгат, за кілька кілометрів від прибережних готелів.

Вогонь охопив півтори тисячі гектарів, а мер Анталії (головного курортного міста регіону, приблизно за 70 кілометрів від епіцентру загоряння) зауважив, що це найсильніша пожежа, яку він колись бачив у Туреччині.

Двом курортним містам Туреччини продовжують загрожувати пожежіЗа словами міністра лісового господарства Бекіра Пакдемірлі, через спеку та вітер в бік Манавгату на півдні і в сторону Мармариса на заході все ще тривають пожежі.

Ще один популярний курорт Мармарис. У гірському лісі поблизу нього виникла пожежа. Туристів з частини готелів евакуювали, інших попросили зібрати речі та перебувати ближче до пляжів ‒ на випадок можливої евакуації морем.

У районі курорту Бодрум теж повідомляють про пожежу. Відпочивальників із двох п'ятизіркових готелів, які були відносно близько до охопленого вогнем лісу, переселили в безпечний район.

З'явилася інформація і про локальну лісову пожежу в районі містечка Газіпаша та однойменного аеропорту поблизу курорту Аланія.

Що радить туристам МЗС України

Міністерство закордонних справ опублікувало рекомендації для українців у зв'язку з лісовими пожежами в Туреччині. Відомство закликає не їхати в охоплені вогнем регіони. В МЗС пишуть, що в містах Мармарис і Бодрум є жертви серед місцевого населення, під загрозою об'єкти туристичної інфраструктури.

«Доручив дипломатам 24/7 моніторити потреби громадян (України в Туреччині) та загрози безпеці. Нині даних про постраждалих українців немає. Але ми вже проробляємо сценарії повернення громадян на випадок погіршення ситуації. Безпека українців за кордоном ‒ понад усе», – написав у своєму твіттері міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Оскільки розвиток ситуації непередбачуваний, МЗС закликає громадян України утриматися від поїздок в охоплені пожежами регіони. У разі загрози життю або здоров'ю українців закликають звертатися за номерами:

+90 554 169 96 60 (консульство в Анталії);

+90 539 550 98 98, +90 312 442 15 93 (посольство України в Туреччині).

Що робити в разі відмови від поїздки та як повернути гроші

Про ситуацію, яка на сьогодні склалася з українськими туристами, що мандрують до Туреччини у коментарі «Слово і діло» розказав виконавчий директор Української асоціації туристичних агенцій Павло Григораш.

«Відмов від подорожей зараз небагато. Можна сказати, лише трохи більше ніж зазвичай. Ситуація швидко нормалізувалася. Серед наших туристів, які зараз перебувають на курортах Туреччини ніхто серйозно не постраждав. Відпустку не переривали, хіба що декого переселяли в інші готелі, подалі від пожежі. Оскільки Туреччина не вводила надзвичайний стан офіційно і не оголошувала себе зоною стихійного лиха, то відмовитися від подорожі можна лише за звичайною процедурою, яка описана у договорах туроператорів», – сказав фахівець.

Пожежі в Туреччині: понад 800 постраждалих, є жертви107 лісових пожеж погашені в Туреччині за останні дні. Влада повідомила про 8 загиблих, понад 800 постраждалих.

Отже, якщо ви вирішили не ризикувати і відмовитися від відпустки в Туреччині, існує стандартна процедура. Потрібно подати заяву до турфірми про ануляцію туру і повернення грошей. В одних операторів це можна зробити через особистий кабінет в електронному вигляді, іншим ‒ потрібна письмова заява. Як варіант – щоб не втрачати велику частину вартості путівки, можна зажадати обміняти тур на аналогічний, але на іншу дату.

Що раніше подано заяву і що більше часу залишається до початку поїздки, то більші шанси отримати назад витрачені кошти. Претензію повинні розглянути протягом 10 днів з дати отримання. Якщо відповіді немає, слід уточнити статус заяви в турагентстві або безпосередньо у туроператора.

Штрафи за відмову від туру залежать від терміну відмови і конкретного туроператора. Зазвичай умови приблизно такі:

  • за 30 і більше днів ‒ клієнт отримує все без втрат;

  • за 20-30 днів - 90% від суми;

  • за 15-20 днів - 75%;

  • за 7-15 днів - 50%;

  • менш ніж за 6 днів – клієнт не отримує грошей назад.

Зазначимо, що в кожного туроператора умови відмови від туру можуть відрізнятися, тож розбиратися із цим потрібно самостійно.

Нагадаємо, відповідальність за масштабні лісові пожежі в Туреччині взяла на себе дочірня група терористичної організації «Робітнича партія Курдистану» під назвою «Діти вогню».

Наталія Борцова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: