«Уявіть себе зіркою естради»: стало відомо, про що запитують держслужбовців на іспиті з української мови

Читать на русском
На іспиті з української мови держслужбовцям пропонують уявити себе зіркою естради або перерахувати плюси і мінуси соцмереж.
Слово і діло

Чиновникам, які минулого тижня почали складати іспит з державної мови, пропонують уявити себе зіркою естради або мандрівником, який веде свій youtube-канал. Про це журналісту «Слово і діло» розповіли держслужбовці, які взяли участь в іспиті.

Іспит Національної комісії зі стандартів державної мови складається з чотирьох етапів: «культура мови», «читання», «письмо» і «говоріння». У рамках завдань на «говоріння» чиновникам пропонують також розповісти про екзотичні страви, які вони куштували, поміркувати, чому люди займаються спортом та перелічити плюси і мінуси соціальних мереж. Водночас, на сайті Нацкомісії наведені зовсім інші приклади, і вони безпосередньо стосуються державної служби.

Перші учасники тестування нарікають на форму проведення іспиту і наголошують, що з особистих кабінетів прибрали попередні результати.

За словами держслужбовців, перші кілька днів в особистому кабінеті були результати двох етапів, втім потім вони зникли. Як пояснили учасникам організатори іспиту, «результати прибрали, щоб не було зайвих питань – вони мають з'явитися разом із сертифікатом».

Нагадаємо, 19 липня 2021 року державні службовці вперше в історії почали складати іспит на знання української мови. Це передбачено законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який було ухвалено у квітні 2019 року.

Раніше міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов розповів, що буде з чиновниками, які не складуть іспит.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: