Подкаст «Словом» за 27 липня: ситуація в ООС, електромережі та туризм до Євросоюзу

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 27 липня – в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.
Подкаст Словом і Діломslovoidilo.ua

Про стан справ у зоні проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі. Про спрощення процедури приєднання до електромереж для українського бізнесу. Про те, куди й скільки йде грошей з Державного фонду регіонального розвитку. Та про відкриті для українських туристів країни Європейського Союзу. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Зона ООС: який стан на лінії фронту

У зоні проведення ООС станом на вечір 26 липня, було зафіксовано 10 порушень припинення вогню. Кілька українських військовослужбовців були поранені. Про це пише пресслужба Міністерства оборони України.

З початку минулої доби окупанти 10 разів порушили режим припинення вогню. Над територіями Донецької та Луганської областей були зафіксовані ворожі безпілотні апарати типу Орлан-10.

«У результаті ворожих обстрілів четверо військовослужбовців отримали осколкові поранення, ще троє - бойові травми. Поранені перебувають у лікувальному закладі. Стан здоров'я одного військовослужбовця важкий, одного - середньої тяжкості, п'ятьох - задовільний», - зазначає пресслужба Міністерства оборони України.

У свіжому ж звіті ОБСЄ зазначено, що бойовики розміщують важку військову техніку в житлових районах окупованого Донбасу. Так спостерігачі виявили зенітні установки та іншу заборонену зброю на цій території. Зокрема на території об'єктів біля житлових кварталів на непідконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей спостерігачі виявили 8 ББМ та 2 зенітні установки.

Також ОБСЄ повідомляє про озброєння, розміщене в порушення ліній відведення. У Луганській області біля селища Сентянівка бойовики розмістили два міномети 120 калібру. Поблизу житлових районів Донецька безпілотник ОБСЄ помітив самохідну гаубицю.

Електромережі для бізнесу

Верховна рада ухвалила закон, яким спростила приєднання до електричних мереж для малого і середнього бізнесу. Автори закону зазначають, що за підсумками 2019 року Україна посіла 128 місце в рейтингу Doing business за параметром легкості приєднання до електромереж. За оцінкою депутатів, зараз щоб підключити невеликий бізнес, потрібно витратити понад 280 днів. Зараз цей термін має скоротитися у 2,5 раза.

Закон, зокрема, передбачає створення механізму «єдиного вікна» для взаємодії розробників проєктної документації, її замовників, операторів систем розподілу і виконавців робіт з органами влади, підприємствами та організаціями. Через «єдине вікно» в електронному вигляді можна буде подавати проєктну документацію та інші необхідні документи.

А ще буде передбачений принцип мовчазної згоди під час затвердження органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проєктів землеустрою щодо відведення ділянок і надання їх в користування для будівництва та експлуатації лінійних об'єктів енергетичної інфраструктури. При цьому термін внесення змін до Державного земельного кадастру обмежили одним днем.

Для споживачів до 1 МВт, тобто невеликих підприємств, розробляти та погоджувати проєктну документацію буде оператор систем розподілу. За несвоєчасне погодження проєктної документації (або відмову з порушенням термінів) чиновники органів і виконавчої влади та місцевого самоврядування нестимуть відповідальність.

Які бюрократичні процедури, пов’язані з підключенням до електромереж відійдуть у минуле з появою нового закону - про це читайте в нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на сайті.

Державний фонд регіонального розвитку: які проєкти фінансуються

На Державний фонд регіонального розвитку в держбюджеті-2021 заклали лише 4,5 млрд грн, хоча обсяг фонду цьогоріч мав бути щонайменше 9 млрд. Обсяг фонду знизився між першим і другим читанням – трохи понад 3 млрд вирішили перенаправити для субвенції на соціально-економічний розвиток територій.

Станом на 1 липня з тих самих 4,5 млрд грн Фонду регіонального розвитку витратили 1,7 млрд грн. Майже половина коштів вже витрачена в Донецькій області (218,6 млн із 562 млн грн), а також у Дніпропетровській (105,8 млн із 272,2 млн).

На проєкти у Києві з ДФРР витратили вже 99,6 млн з 256,1 млн грн запланованих, у Харківській області – 88,7 млн з 228,1 млн грн, у Львівській області – 84 млн з 213,5 млн грн. Найменше коштів за пів року освоїли в Чернігівській області. У фонді на область закладено 52,8 млн грн, витратили – 27,9 млн.

Найдорожчими проєктами, які будуть фінансуватися коштом Фонду регіонального розвитку зокрема в столиці - є реконструкція Бортницької станції аерації (175,9 млн грн), технічне переоснащення сміттєспалювального заводу «Енергія» (44,6 млн грн), реконструкція фізкультурно-оздоровчого комплексу (25,6 млн грн).

У Дніпропетровській області найбільше витратять на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу в Нікополі (76,8 млн грн), в Донецькій – на капітальний ремонт другого Донецького водопроводу (92,9 млн).

В Одеській області за 62,3 млн грн з ДФРР відремонтують обласну школу вищої спортивної майстерності «Олімпієць». У Полтаві за 45 млн грн проведуть реставрацію обласної філармонії. Для Рівненської області з ДФРР виділять 60 млн на будівництво ясел.

Крім того, 76,3 млн грн із Фонду регіонального розвитку витратять на будівництво обласного центру онкології в Харкові. У Хмельницькому за кошти фонду (71,1 млн грн) побудують лікувально-діагностичний корпус обласної дитячої лікарні.

Про витрати фонду на «Слово і діло» є спеціальний матеріал, усі цифри з нього зібрані, до того ж в одній зручній інфографіці.

Туризм до країн ЄС: куди пускають українців

14 країн Європейського Союзу дозволили в'їзд для українських туристів. Про це повідомили на сторінці МЗС України в Facebook.

«Країна за країною повертаємо повноцінну дію безвізу з ЄС. Свобода подорожей українців – серед пріоритетів МЗС», – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Натепер для українців відкритими є Данія, Німеччина, Бельгія, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія, Словаччина, Словенія, Нідерланди, Франція, Швеція, Іспанія, Португалія.

У більшість країн для в'їзду необхідно свідоцтво про повну вакцинацію або свіжий негативний тест.

Нагадаємо, нещодавно Рада ЄС включила Україну в рекомендований перелік третіх країн, для громадян яких пропонується скасувати тимчасові обмеження на необов'язкові поїздки до Європейського Союзу.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: