Спрощення приєднання до електромереж для бізнесу: що передбачає новий закон

Читать на русском

Верховна рада ухвалила закон, яким спростила приєднання до електричних мереж для малого і середнього бізнесу. Автори закону зазначають, що за підсумками 2019 року Україна посіла 128 місце зі 189 в рейтингу Doing business за параметром легкості приєднання до електромереж. За оцінкою депутатів, зараз щоб підключити невеликий бізнес, потрібно витратити більше 280 днів. Термін буде скорочений в 2,5 рази. Як закон спростив процедуру, розібралося «Слово і діло».

Як для малого і середнього бізнесу спростили підключення до електромереж – на інфографіці Слово і діло.
Спрощення підключення до електромережСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Закон передбачає створення механізму «єдиного вікна» для взаємодії розробників проєктної документації, її замовників, операторів систем розподілу і виконавців робіт з органами влади, підприємствами та організаціями. Через «єдине вікно» в електронному вигляді можна буде надавати проєктну документацію і потрібні документи.

Тепер буде передбачений принцип мовчазної згоди під час затвердження органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проєктів землеустрою щодо відведення ділянок і надання їх в користування для будівництва і експлуатації лінійних об'єктів енергетичної інфраструктури.

Термін внесення змін до Державного земельного кадастру обмежили одним днем.

Для споживачів до 1 МВт, тобто невеликих підприємств, розробляти і погоджувати проєктну документацію буде оператор систем розподілу.

Закон також скасовує кілька бюрократичних моментів:

  • не потрібно буде отримувати дозвіл на порушення елементів благоустрою під час проведення будівельно-монтажних робіт з будівництва лінійних об'єктів енергетичної інфраструктури. Натомість потрібно буде повідомити про початок виконання робіт.

  • не потрібно погоджувати матеріали топографо-геодезичних робіт з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування;

  • не потрібно проводити оцінку впливу на довкілля при будівництві кабельних ліній.

За несвоєчасне узгодження проєктної документації (або відмову з порушенням термінів) чиновники органів і виконавчої влади та місцевого самоврядування нестимуть відповідальність.

Нагадаємо, як змінювалася вартість електроенергії в Україні з 2014 року, можна подивитися на нашій інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: