Українцям вистачає грошей виключно на комуналку та їжу – експерт

Читать на русском
В Україні ціни на продукти не нижчі, ніж у багатьох країнах, де доходи населення значно більші за українські
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Більшій частині українців впритул вистачає грошей на продукти та оплату комунальних послуг. Ні на що інше українці відкласти просто не в змозі.

Про це заявив голова Асоціації постачальників для роздрібних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«В Україні дійсно останні як мінімум 15 років, за які я бачив статистику, ціна на продукти харчування – це номер один у витратах українців. І як мінімум ще років 10 така ситуація залишиться. Можна сказати, що у нас 45-48% витрат на харчування, і це на харчування вдома. Наприклад, американці на харчування витрачають 6%, при цьому 3% вдома, 3% поза домом, тобто в ресторанах, кафе. У Європі найменше витрачають у Люксембурзі-7,5%. Тобто ми бачимо, що є країни, де люди витрачають кілька відсотків взагалі на все, що вони споживають», — сказав він.

Соняшникова олія: скільки йде на експорт та як змінювалися ціни за останні рокиЯк змінювалася вартість соняшникової олії, скільки її виготовляли та експортували – на інфографіці.

Дорошенко підкреслив той факт, що в Україні ціни на продукти не нижчі, ніж у багатьох країнах, де доходи населення значно більші за українські.

«Українці дійсно багато їдять. Але насправді ми ж розуміємо, що ціни на продукти, на товари, я не кажу про послуги, це окремо. Але ціни на товари і продукти в Україні або такі, як в країнах Європи або інших країнах світу, або навіть трохи вище. Послуги значно нижчі, ніж у середньому по Європі. Це означає, що при нашому доході в 6 разів менше, ніж у поляків, або, наприклад, в 4 рази менше в Україні зарплата, ніж в Китаї, ми з вами маємо ціни або такі ж, або вище. Це означає, що ми витрачаємо гроші на продукти та комунальні послуги, на все інше у нас залишається по кілька відсотків», - резюмував Дорошенко.

Нагадаємо, що в Україні за травень 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 9,5% з 8,4% у квітні, що значно перевищує прогноз, складений Національним банком України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: