Жорстоке поводження із тваринами: як посилили покарання і що тепер під забороною

Читать на русском

В Україні, нарешті, подбали про тих, хто сам про себе подбати не може. Верховна рада ухвалила закон про посилення покарання за жорстоке поводження із тваринами. Документ прийнятий, щоб імплементувати у вітчизняне законодавство норми Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала ще в 2013 році. «Слово і діло» пропонує подивитися, як зміниться покарання і що тепер буде заборонено.

В Україні будуть нові правила поводження з тваринами і покарання за жорстокість. Детальніше – на інфографіці.
Покарання за жорстоке поводження з тваринамиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Новий закон забороняє бити, вбивати, труїти або калічити домашніх і безпритульних тварин.

Що стосується домашніх тварин. Їх не можна дарувати як приз, завдавати їм болю або страждання. Домашню тварину не можна буде залишати неприв'язаною без нагляду в громадських місцях, а також саму в автомобілі за температури вище 20 градусів і нижче 5.

Собак та інших тварин, які можуть бути небезпечними для людей, потрібно буде вигулювати на повідці, а собак небезпечних порід – в намордниках. За вигул без повідця і намордника, також за неприбрані в громадських місцях екскременти загрожуватиме попередження або штраф у розмірі 170-340 гривень (за повторне порушення 340-510 гривень).

Забороняється утримувати домашніх тварин тим, хто протягом року притягувався до адміністративної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, або протягом 10 років – до кримінальної відповідальності. Вдома не можна буде також тримати великих хижаків, отруйних змій і хижих птахів.

Крім того, завдяки закону в минуле відійдуть пропозиції сфотографуватися з птахом або мавпочкою на Майдані або на пляжі: надавати фотопослуги з дикими тваринами можна буде винятково в зоопарках, цирках і дельфінаріях. Для роботи не можна буде використовувати хворих, поранених або недогодованих тварин. Забороняється також утримання «червонокнижних» тварин у ресторанах, готелях, на курортах.

З тваринами не можна буде жебракувати. Закон забороняє пропагувати жорстокість до тварин, а також дресирувати їх небезпечним для здоров'я способом.

За жорстоке поводження із твариною загрожуватиме штраф від 3,4 тисячі до 5,1 тисячі гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника становить небезпеку. Якщо тварин двоє і більше – штраф від 5,1 тисячі до 8,5 тисяч гривень (аналогічно якщо власник вже притягувався до відповідальності). Крім того, за жорстокість може загрожувати адмінарешт.

За жорстоке поводження з хребетними тваринами, яке призвели до пошкоджень, каліцтва, загибелі тварини (так само як і за пропаганду жорстокого поводження) будуть обмежувати свободу на 1-3 роки або позбавляти волі на 2-3 роки з конфіскацією тварини.

Якщо злочин було скоєно з особливою жорстокістю, або щодо двох і більше тварин – загрожує позбавлення волі на 5-8 років.

Нагадаємо, парламентський комітет з питань екологічної політики рекомендував депутатам заборонити тварин у цирках і передати їх у реабілітаційні центри.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: