Опублікували рішення КСУ щодо закону про держмову

Читать на русском
Конституційний Суд у четвер, 15 липня, опублікував текст свого рішення, яким визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.
Слово і діло

Конституційний Суд у четвер, 15 липня, опублікував текст свого рішення, яким визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

«Володіти українською мовою як мовою свого громадянства - обов'язок кожного громадянина України. При цьому кожен громадянин України вільний у виборі мови або мов для особистого спілкування», - йдеться в документі.

Омбудсмен розповів, де найчастіше порушують мовний законВ Україні найбільше порушень закону про мову стосується органів державної влади, місцевого самоврядування та освіти.

Відзначається, що порядок функціонування української мови як державної і її підтримка державою повинні поєднуватися із шанобливим ставленням до мов національних меншин, які історично проживають у межах України, і забезпеченням захисту мовних прав осіб, що належать до таких меншин.

Норми закону жодним чином не дискримінують російськомовних громадян і не обмежують перелік мов корінних народів і національних меншин.

КСУ констатував, що законодавче врегулювання, метою якого є утвердження української мови як державної, захищає також демократичний лад нашої держави, а засоби, які було підібрано законодавцем у рамках диференційованого підходу, який застосовано в законі, є пропорційними легітимній меті, яку було поставлено в оспорюваному законі.

Нагадаємо, 14 липня Конституційний суд України визнав закон про забезпечення функціонування української мови як державної таким, що відповідає Конституції.

Як писало «Слово і діло», експерт уточнив, чого саме стосується рішення КСУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: