В ООН підрахували жертв тортур на Донбасі

Читать на русском
На Донбасі близько 4 тисячі осіб стали жертвами тортур та жорстокого поводження від початку війни.

На Донбасі близько 4 тисячі осіб стали жертвами тортур та жорстокого поводження від початку війни.

Про це сказано в звіті моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, представленому в п'ятницю, 2 липня.

«За оцінками, представленими у доповіді, в період із 2014 по 2021 жертвами тортур і жорстокого поводження стали близько 4 тисяч затриманих у зв'язку з конфліктом (приблизно 3 400 чоловіків і близько 600 жінок), включаючи приблизно 340 жертв сексуального насильства», - сказала голова місії Матильда Богнер.

За її словами, в загальному тортури і жорстоке поводження в зв'язку з конфліктом були поширені на початковому етапі по обидва боки, проте із часом їхня кількість значно знизилася.

Крім того, в двох додатках до доповіді детально описані два знакових місця утримання під вартою - одне в Харківському СБУ в 2014-2016 роках, яке вже не використовується, а також місце під назвою Ізоляція в підконтрольному сепаратистам Донецьку, працює із 2014 року й досі.

Щодо роботи Харківського СБУ ефективного розслідування подій з 2014 по 2016 рік не проводилося. При цьому СБУ заперечує існування об'єкту, в якому тримали людей без зв'язку із зовнішнім світом, і стверджує, що її співробітники ніколи там не катували і не поводили себе жорстоко з затриманими. В ООН очікують, що ДБР та Офіс генпрокурора займуться цим питанням.

«Щодо ізоляції ми серйозно стурбовані тим, що найгірші порушення, які ми зафіксували там і в інших місцях тримання під вартою на території, контрольованій самопроголошеними республіками, і далі тривають там кожен день. Ці порушення потрібно зупинити», - підсумувала Богнер.

Раніше в Кабміні заявили про можливість екологічної катастрофи на Донбасі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: