Верховний суд скасував вирок депутату Мефодію через підслідність

Читать на русском

Верховний суд розглянув і задовольнив частково касаційну скаргу обвинуваченого депутата, якого засудили до позбавлення волі.
Олександр Мефодій (праворуч) з адвокатами в судіфото: Facebook

Верховний суд скасував обвинувальний вирок апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яким до 2,5 років позбавлення волі засудили депутата Київської обласної ради Олександра Мефодія за одержання неправомірної вигоди.

Таке рішення 14 червня ухвалила колегія суддів Касаційного кримінального суду, повідомляє «Слово і діло».

Зокрема, судді вказали, що спочатку справу розслідував прокурор прокуратури Київської області за фактом вимагання хабара депутатом Мефодієм спільно з начальником відділення з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області. Тому прокурор доручив розслідувати справу Державному бюро розслідувань, оскільки у справі фігурував працівників органу правопорядку. Водночас у провадженні також досліджували вимагання хабара й депутатом Мефодієм, що підслідне НАБУ.

Колегія встановила, що прокурор з 1 по 5 квітня 2019 року одноосібно розслідував справу і навіть провів деякі слідчі дії. Надалі він доручив її розслідувати ДБР, попри наявність підстав передати справу в НАБУ. Судді вважають, що прокурор зобов'язаний був невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали детективам НАБУ для проведення досудового розслідування.

Тому Верховний суд вважає, що органи прокуратури діяли поза межами наданих їм процесуальним законом повноважень. Таким чином, апеляційна палата ВАКС належним чином не перевірила доводів апеляційних скарг захисників щодо недопустимості доказів, отриманих у результаті проведених відповідних слідчих дій і НСРД, та надав оцінку можливості покладення їх в основу обвинувального вироку.

Тож ВС скасував вирок і призначив повторний розгляд в АП ВАКС.

Сам Мефодій на своїй сторінці в Facebook написав, що тепер не має статусу засудженої особи, а саму справу вважає «неякісно зшитою та протиснутою через революційний трибунал». На думку депутата, оголошення його в розшук є незаконним та необґрунтованим.

Нагадаємо, 15 червня 2020 року колегія суддів ВАКС визнала Мефодія винним у зловживанні впливом поєднано з вимаганням неправомірної вигоди (частина 3 статті 369-2 Кримінального кодексу України). Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком у 5 років із частковою конфіскацією майна, а саме автомобілю Opel Astra. Пізніше апеляційна палата ВАКС зменшила вирок до 2,5 років позбавлення волі. Однак депутат утік і його оголосили в розшук.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: