В Україні реальний прожитковий мінімум у два рази вище офіційного – Мінсоцполітики

Читать на русском
Будь-яке підвищення прожиткового мінімуму, навіть саме незначне, неминуче призводить до вимушеного перегляду величезної кількості інших виплат
Ілюстративне фотоФото УНІАН

Станом на сьогодні реальний прожитковий мінімум в Україні вище законодавчо встановленого практично у два рази, але довести законодавчий до реального складно, оскільки до прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 різних видів виплат.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна, повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

«Ніхто не буде заперечувати, що розмір прожиткового мінімуму, який ми маємо сьогодні, низький і як базовий Соціальний стандарт не виконує своєї функції. Сьогодні реальний прожитковий мінімум більш ніж удвічі перевищує законодавчо встановлений. Основним стримуючим фактором для наближення розміру прожиткового мінімуму до його фактичного значення є те, що до величини прожиткового мінімуму прив'язані понад 180 різних видів виплат, частина з яких не має ніякого відношення до прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту (наприклад, штрафи, збори, грошові стягнення і т.д.)», - заявила Лазебна.

«Круглий стіл»: як політичні сили пропонують визначати прожитковий мінімумУ Слузі народу пропонували встановити прожитковий мінімум в розмірі щонайменше 40 відсотків від середньої зарплати, в ОПЗЖ і Батьківщині – не нижче фактичного рівня.

Будь-яке підвищення прожиткового мінімуму, навіть саме незначне, неминуче призводить до вимушеного перегляду величезної кількості інших виплат у бік збільшення, що дає вагоме навантаження на бюджет.

«Прожитковий мінімум - це базовий державний соціальний стандарт. Він повинен бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів, які є основним джерелом існування людей. Це, зокрема, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком та інші державні соціальні допомоги. Тому важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей і був засобом запобігання і скорочення масштабів бідності», – пояснила Марина Лазебна.

Міністерство подало в Раду низку законопроєктів, серед яких:

  • Нові методи визначення прожиткового мінімуму та його застосування виключно для основних соціальних гарантій (мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги, яка є основним джерелом доходів);
  • Введення базової величини для соціальних виплат населенню, а також базової величини для соціальних виплат на дітей для розрахунку соціальних виплат;
  • Введення базової величини для грошових платежів і стягнень;
  • Введення базової величини для адміністративних зборів.

«При цьому жодна з соціальних виплат, які сьогодні отримують громадяни, не буде зменшена», - запевнили в Мінсоцполітики.

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України планує відв'язати від прожиткового мінімуму в Україні ряд соціальних виплат, зборів, штрафів та інших платежів. З цією метою Кабмін подав низку законопроєктів до Верховної Ради України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: