Верховний суд залишив справу Гладковського в Солом'янському суді

Читать на русском
Верховний суд розглянув і відмовив у задоволенні клопотання прокурора САП про направлення кримінального провадження до антикорупційного суду.
Ігор Гладковськийфото: «Слово і діло»

Верховний суд залишив у Солом'янському районному суді міста Києва кримінальне провадження за обвинуваченням сина колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря в одержанні 950 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Таке рішення 10 червня ухвалила колегія суддів Касаційного кримінального суду, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити в задоволенні клопотання прокурора про направлення кримінального провадження стосовно (Ігоря Гладковського – ред), обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 369-2 КК України, із Солом'янського районного суду Києва до Вищого антикорупційного суду», – йдеться в ухвалі.

Раніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду передала до Солом'янського суду справу Гладковського. Пізніше в суді пояснили своє рішення.

За версією слідства, у 2016 році Гладковського-молодшого залучили до злочинної схеми постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств державного концерну «Укроборонпром» з ухиленням від сплати податків з таких операцій, котру розробили його знайомі Андрій Рогоза та Віталій Жуков, які фактично здійснювали керування компанією «Оптимумспецдеталь».

У 2016 році Жуков і Рогоза звернулися до Гладковського, батько якого тоді обіймав посади в РНБО та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу. Вони попросили, аби той вплинув на ухвалення генеральним директором «Укрспецекспорту» рішення щодо надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн грн на користь Житомирського бронетанкового заводу. Планувалося, що за ці кошти держпідприємство сплатило б свої фінансові зобов'язання товариству «Оптимумспецдеталь» у договорах на постачання товарів.

Результатом виконання цих домовленостей, на які впливали родинні зв'язки Гладковського, стало перерахування коштів спочатку на рахунки ДП «ЖБТЗ», а потім на рахунки ТОВ «Оптимумспецдеталь» у сумі 7,1 млн грн. Після легалізації отриманих коштів, особа за свої «послуги» отримала неправомірну вигоду еквівалентну 950 тис. грн.

Нагадаємо, самого Жукова, якого обвинувачували в наданні неправомірної вигоди Гладковському-молодшому, звільнили від кримінальної відповідальності. Підставою стало закінчення строків давності у справі. Водночас його судитимуть за організацію ухилення від сплати податків фірмою «Оптимумспецдеталь» на 50 млн грн та легалізації цих коштів. З Жуковим там уклали угоду про визнання винуватості, яку не затвердив суд.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: