Угорщина висунула Україні нову вимогу щодо мови

Читать на русском
Угорщина хоче, щоб Україна повернула можливість нацменшинам здійснювати держуправління їхньою мовою.
Петер СійяртоEPA - European Pressphoto Agency

Угорщина вимагає від України надання представникам угорської національної меншини права використовувати свою мову в усіх сферах, включаючи державне управління.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час дебатів у ПАРЄ 21 червня, повідомляє «Українська правда».

Сійярто в найближчі пів року виконуватиме функції голови Ради Європи. Користуючись своїм становищем, він знову підняв тему прав угорськомовних меншин в інших країнах і заявив, що їм «повинні бути надані гарантії для використання мови меншин в освіті, культурі та державному управлінні». При цьому він окремо заявив, що його претензії відносяться саме до України.

«Звичайно, ми були розчаровані, коли побачили, що після підтримки нами європейських прагнень України парламент прийняв рішення проти прав меншин у сферах освіти, медіа та держуправління», - сказав він.

Україна-Угорщина: які конфлікти виникали між державами у 2014-2020 рокахЗа останні шість років між двома державами виникали мовний, освітній конфлікти, непорозуміння через подвійне громадянство та видачу угорських паспортів у Береговому.

За його словами, Угорщина просить Україну повернути той стан, який вже був.

«Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що вже було, те, що угорська меншина вже мала», - заявив він, додавши, що Україна може відновити дію законодавства різними шляхами.

«Не наше питання говорити, що конкретно має бути зроблено, але ми просимо проконсультуватися з представниками меншин і діяти так, як вони просять. Меншини повинні підтвердити, що отримали назад те, що у них колись було», - сказав Сійярто.

Нагадаємо, в середині січня глави МЗС України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто погодили нові переговори в Києві через кризу у відносинах двох країн. Вони мають відбутися наприкінці січня.

Раніше Дмитро Кулеба також назвав три причини не сваритися з Угорщиною.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: