Угорщина готова підтримати вступ України в НАТО та ЄС

Читать на русском
Угорщина підтримала вступ України в НАТО та ЄС. Прем'єр Угорщини готовий зустрітися з Володимиром Зеленським
UA.NEWS

Угорщина готова підтримати вступ України в НАТО та до Європейського Союзу.

Про це голова адміністрації прем'єр—міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив у коментарі виданню Varosh.

«Ми готові підтримувати інтеграцію України до НАТО і Європейського Союзу, бо це, на мою думку, також в наших інтересах», — зазначив він.

За словами глави адміністрації, Угорщина вважає обов’язком України забезпечити ключові права угорської громади, особливо право на освіту рідною мовою.

«У цьому конкретному питанні ми хотіли б знайти компроміс з українською державою… Якщо Україна матиме таке саме бачення щодо угорської меншини — це буде взаємопродуктивно для відносин двох країн», — наголосив Гуйяш.

Україна-Угорщина: які конфлікти виникали між державами у 2014-2020 рокахЗа останні шість років між двома державами виникали мовний, освітній конфлікти, непорозуміння через подвійне громадянство та видачу угорських паспортів у Береговому.

Він додав, що Україна – важливий сусід для Угорщини, тому прем’єр-міністр Віктор Орбан готовий зустрітися з Володимиром Зеленським.

Додаткових умов для зустрічі немає, але рішення залишається за Києвом.

Нагадаємо, відносини між Угорщиною та Україною ускладнилися після ухвалення Верховною радою закону «Про освіту» у 2017 році.

Він, зокрема, визначає, що у навчальних закладах мають навчати лише державною мовою. Особи, які належать до нацменшин, мають право навчатися рідною мовою поряд з українською в окремих класах лише у дитячих садочках та початкових класах школи.

Угорщина вважає, що цей закон обмежує права її діаспори на Закарпатті.

Нещодавно міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прийняв запрошення глави МЗС України Дмитра Кулеби відвідати Донбас.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: