Експерт пояснив причину появи в Україні третьої платіжки за газ

Читать на русском
Після того як в уряді вирішили розділити вартість транспортування газу і вартість обслуговування мереж, з'явилася третя платіжка
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Причина виникнення в Україні третьої платіжки за газ - це те, що вирішили розділити вартість транспортування газу і вартість обслуговування мереж.

Про це розповів експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Через «Північний потік-2» в Україні зростуть ціни на газ – ексміністрЦіна на газ для споживачів в Україні прив'язана до європейської, і при запуску ПП-2 варто очікувати її підвищення мінімум на дві гривні за кубометр

«Раніше було як - коли людина оплачувала безпосередньо газопостачання, то у вартість 1 кубометра газу фактично закладалася вартість обслуговування мереж. У ціні були дві складові - вартість самого газу і вартість його доставки споживачеві, в тому числі обслуговування мереж. Після того як були розділені платіжки – окремо за доставку газу, окремо за сам газ – з'ясувалося, що в містах в багатоквартирних будинках в цю вартість доставки та розподілу газу не була включена вартість обслуговування мереж всередині самого будинку», - розповів він.

При цьому наявність або відсутність третьої платіжки не залежить від того, яку компанію для обслуговування внутрішньобудинкових сімей виберуть мешканці будинку.

«Якщо ж самі споживачі не виберуть таку компанію, то внутрішньобудинкові мережі обслуговуватиме той же самий оператор, який закріплений за конкретною територією відповідно до Ліцензійних умов своєї діяльності. Це як зараз розподіл і доставка: у когось будинок близько до газорозподільної станції, у когось за десятки кілометрів, але встановлюється єдиний тариф для певного регіону обслуговування», - зазначив Голубенко.

Нагадаємо, що незабаром українці почнуть отримувати третю платіжку за газ. У ній міститиметься тариф, сума за місяць та інша інформація про обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Нагадаємо, на червень «Нафтогаз» встановив ціну газу в 7,96 грн/куб для побутових споживачів на рік і в 11,94 грн/куб - на місяць. Ситуація викликала обурення споживачів. У відповідь у компанії пояснили, що ціна за газ 11,94 грн - не обов'язкова для побутових споживачів.

Раніше радник міністра енергетики Олена Зеркаль також заявляла, що ціну на газ в Україні можуть підвищити. Це станеться, якщо Російська Федерація вирішить перервати транзит «блакитного палива» через Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: