Назвали переможця президентських виборів в Ірані

Читать на русском
Суддя Ібрахім Раїса, який потрапив під санкції США за порушення прав людини, здобув впевнену перемогу на президентських виборах в Ірані.

Суддя Ібрахім Раїса, який потрапив під санкції США за порушення прав людини, здобув впевнену перемогу на президентських виборах в Ірані.

Вибори відзначені апатією виборців на тлі економічних труднощів і політичних обмежень, повідомляє агентство Reuters.

За словами представника міністерства внутрішніх справ Джамала Орфі, при підрахунку близько 90% з 28,6 мільйона бюлетенів Раїса набрав 17,8 мільйона, що дає йому незаперечну перевагу.

Явка на виборах 18 червня, в яких брали участь чотири кандидати, була рекордно низькою - близько 48%.

Призначений верховним лідером аятолою Алі Хаменеї на високопоставлену посаду голови судової системи в 2019 році, Раїса кілька місяців потому потрапив під санкції США через порушення прав людини.

У їхньому числі - роль, яку, за даними правозахисників, Раїса зіграв у стратах тисяч політичних в'язнів у 1988 році та в насильницькому придушенні заворушень у 2009 році. Іран ніколи не визнавав масових страт, і сам Раїса ніколи публічно не висловлювався з приводу звинувачень.

Аналітики вважають Раїса найбільш грізним представником силових структур. Завдяки підтримці Хаменеї, Раїса отримав зміг здобути перемогу.

Раніше Іран схвалив власну вакцину від коронавірусу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: