Подкаст «Словом» за 18 червня: президентські рейтинги, монетизація пільг та пенсії чорнобильцям

Читать на русском

Про те, як змінювалися президентські рейтинги впродовж останніх двох років і хто в них взагалі фігурував. Про монетизацію пільг для українців і скасування «безкоштовного проїзду». Про підвищення пенсій «чорнобильцям» за ухвалення відповідного законопроєкту. Та кількість скоєних злочинів громадянами інших країн в Україні. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Президентські рейтинги: хто фігурує та де там Зеленський

Володимир Зеленський, який у першому турі президентських виборів набрав близько 30% голосів, а в другому – 73%, вже два роки лідирує в усіх рейтингах. Більшість українців, як і раніше готові голосувати за нього на виборах і довіряють йому більше, ніж будь-якому іншому політику.

Нагадаємо, що Зеленський навесні 2019 року набрав 30,24% голосів у першому турі виборів. У Петра Порошенка було 15,95% голосів, у Юлії Тимошенко – 13,4%, у Юрія Бойка – 11,67%, в Анатолія Гриценка – 6,91%.

За рік після виборів у результатах соцопитувань розклад був приблизно такий самий. У президентських рейтингах КМІС, групи «Рейтинг», SOCIS і Центру Разумкова на першому місці був Зеленський. На другому місці у всіх опитуваннях, крім «Рейтингу», був Петро Порошенко, а на третьому – Юрій Бойко.

У соцопитуваннях, проведених влітку 2020 року, підтримка Зеленського трохи знизилася у порівнянні з весною. За даними «Рейтингу» і Центру Разумкова, за нього готові були проголосувати 34,6% опитаних, SOCIS давав 36,6%, а КМІС – 37,6%.

У лютому 2021-го КМІС і SOCIS провели спільне опитування: за Зеленського готові були проголосувати 25,6% опитаних, за Порошенка – 19,4%, за Тимошенко – 11,7%, за Бойка – 11,1%. При цьому за результатами опитувань «Рейтингу» і Центру Разумкова на другому місці за рівнем підтримки був Бойко.

Останні соціологічні опитування провели в травні-червні та судячи з них підтримка президента зросла. За даними КМІС, за нього готові проголосувати 30,6%, за даними SOCIS – 28,1%, за даними «Рейтингу» – 30,2%. На друге місце у всіх опитуваннях вийшов Порошенко.

Про те, як змінювалися президентські рейтинги впродовж 2020-2021 років і хто в них фігурував - дізнавайтеся більше з нашого дослідження з інфографікою на сайті.

Монетизація пільг: що станеться з безкоштовним проїздом

Кабінет міністрів схвалив і передав до Верховної ради законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та інших пільг». Його суть – монетизувати пільги на проїзд для деяких категорій українців.

Законопроєкт передбачає, що пільговикам, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, буде нараховуватися грошова компенсація. Повноваження щодо визначення її розміру та порядку надання делегують місцевій владі. У законопроєкті немає жодних цифр – не зазначено, скільки поїздок на місяць компенсуватимуть і якою приблизно сумою.

Крім компенсації за проїзд, цим категоріям громадян також можуть виплачувати грошову компенсацію за позачергове встановлення телефону, знижку на оплату комунальних послуг, позачергове користування всіма послугами зв'язку. Якщо закон ухвалять, він набуде чинності 1 січня 2023 року.

Про те, що саме передбачає цей законопроєкт і кого можуть торкнутися зміни - читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті.

Пенсії для чорнобильців: як планується підвищити

А ще в Україні незабаром можуть підвищити пенсії «чорнобильцям». Наприкінці квітня Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення деяких категорій громадян. 10 червня профільний комітет рекомендував схвалити проєкт у другому читанні.

Законопроєкт передбачає механізм обчислення зарплат за чорнобильський період під час виходу на пенсію. Для обчислення зарплати потрібно враховувати, скільки часу людина пропрацювала на території радіоактивного забруднення: менш як 12 місяців, не менш 30 календарних днів у двох місяцях чи менше одного місяця – у кожному з випадків буде застосовуватися своя формула.

Крім того, законопроєкт регулює забезпечення права на отримання пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з катастрофою. А також осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього набули статусу особи з інвалідністю.

Пенсіонери з-поміж ліквідаторів аварії на ЧАЕС першої групи інвалідності зараз отримують в середньому 12 тис. 270 грн пенсії – виплати мають зрости до 16 тис. 80 грн. Пенсіонери з другою групою інвалідності зараз отримують в середньому 10 тис. 967 грн – в планах підвищення до 12 тис. 987 грн. Пенсіонери з третьою групою інвалідності отримують зараз близько 8 тис. 129 грн – виплати зростуть до 9 тис. 891 грн.

Докладніше про те, коли закон може набрати чинності, а також для кого і на скільки можуть зрости виплати - читайте в нашому матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Злочини, скоєні іноземцями в Україні: статистика

Тиждень тому в Києві поліція затримала чотирьох іноземців за викрадення людини, яка не повертала грошовий борг. Ще раніше правоохоронці викрили кіберугруповання, в складі якого був громадянин іншої країни: разом зі співучасниками він привласнював гроші українців під виглядом участі в міжнародних інвестиційних проєктах.

За даними «Слово і діло», станом на січень-травень цього року розслідується 1051 кримінальне провадження, в яких фігурують громадяни інших країн. За три місяці цього року було порушено 679 справ.

У 2015 році було відкрито 1 тис. 913 кримінальних справ, в яких фігурували громадяни інших країн. Всього, з урахуванням справ попередніх років, налічувалося 2 тис. 369 таких проваджень. Найбільша кількість кримінальних проваджень за участю іноземців накопичилася у 2017 році – 3 тис. 202. При цьому безпосередньо за рік відкрили 2 тис. 543 справи.

Скільки злочинів на території України скоїли іноземці за останні сім років – дізнавайтеся з інфографіки на нашому сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: