Чорнобильцям можуть підвищити пенсії: кому і на скільки

Читать на русском
Законопроєкт про підвищення пенсій чорнобильцям незабаром можуть ухвалити у Верховній раді. Детальніше – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

В Україні незабаром можуть підвищити пенсії чорнобильцям. Наприкінці квітня Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення деяких категорій громадян. 10 червня профільний комітет рекомендував схвалити проєкт у другому читанні. «Слово і діло» розібралося, коли, для кого і на скільки можуть зрости виплати.

Виплати чорнобильцям: що передбачає законопроєкт

Законопроєкт передбачає механізм обчислення зарплат за чорнобильський період під час виходу на пенсію. Для обчислення зарплати потрібно враховувати, скільки часу людина пропрацювала на території радіоактивного забруднення:

  • менше 12 місяців роботи – зарплата за ці місяці ділиться на кількість відпрацьованих місяців;

  • не менш 30 календарних днів у двох місяцях – зарплата визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;

  • менше одного місяця – заробітна плата визначається за один календарний місяць з додаванням до заробітної плати на основній роботі.

Крім того, законопроєкт регулює забезпечення права на отримання пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для:

  • всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з катастрофою;

  • осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Ще одне нововведення – додаткова пенсія, яку отримують чорнобильці за шкоду для здоров'я, а також щомісячна компенсація сім'ї за годувальника, який помер внаслідок Чорнобильської катастрофи, буде виплачуватися повністю.

Підвищення пенсій для ліквідаторів, які отримали інвалідність

  • Пенсіонери з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС першої групи інвалідності зараз отримують в середньому 12 тис. 270 грн пенсії – виплати зростуть до 16 тис. 80 грн. На обліку зараз перебуває 2 тис. 353 людини.

  • Пенсіонери з другою групою інвалідності зараз отримують в середньому 10 тис. 967 грн – будуть отримувати 12 тис. 987 грн. У цій групі на обліку 35 тис. 547 осіб.

  • Пенсіонери з третьою групою інвалідності отримують зараз близько 8 тис. 129 грн – виплати зростуть до 9 тис. 891 грн. У цій групі на обліку перебуває 16 тис. 74 пенсіонери.

Якщо закон ухвалять, то він набуде чинності з 2022 року.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, у кого і коли зростуть пенсійні виплати в 2021 році. А на інфографіці можна подивитися, кому перерахували виплати з 1 червня.

Також ми розібралися, як у Верховній раді хочуть змінити прожитковий мінімум.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: