Нові «друзі» Лукашенка: чи співпрацював білоруський «бацька» з бойовиками «ЛНР»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Так звана «генпрокуратура» фейкової «ЛНР» повідомила, що їй вдалося допитати білоруського опозиціонера, колишнього головного редактора телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича. І подякувала за сприяння лідеру РБ Олександру Лукашенку. Те, що сталося є великим «привітом» для України. Невизнаний білоруський президент все сильніше й сильніше втягується в орбіту Кремля.

Представники так званої «ЛНР» оголосили про своє бажання поспілкуватися з Романом Протасевичем незадовго після його затримання, яке сталося 23 травня в аеропорту Мінська. «Еленерівці» вважають, що Протасевич воював на Донбасі в складі українського добровольчого батальйону «Азов», який у «ЛНР» вважають «нацистським». Лукашенко, нібито, відмовився видати затриманого для «слідчого експерименту», але запросив «слідчих» для проведення допиту в Білорусі.

Цього тижня стало відомо, що «допит» начебто відбувся. У всякому разі, «генпрокурор ЛНР» Сергій Горенко повідомив, що «генпрокуратурі» вдалося провести «слідчі дії» з опозиційним білоруським журналістом Романом Протасевичем. За надану можливість «генпрокурор» подякував Олександру Лукашенку. Повідомляється, що «перевірити причетність» Протасевича до ведення бойових дій на Донбасі захотіли і в «ДНР».

У зв'язку з цим виникає низка питань.

По-перше, чи відбувся сам допит? Якщо ні, а «генпрокуратура ЛНР» – не те джерело, якому варто довіряти, то йдеться про інформаційну спецоперацію, яка спрямована на те, щоб «пограти на нервах» у влади України. У Києві надзвичайно негативно поставилися до перспективи допиту Протасевича бойовиками «ЛНР». Зокрема, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пообіцяв зробити Лукашенку «боляче». «У нас є достатньо інструментів, щоб зробити людям і країнам, які не поважають територіальну цілісність України, боляче. Особливо, коли йдеться про Білорусь, з якою у нас багато зв'язків. Зокрема, економічних», – пообіцяв міністр.

Друге питання, якщо допит все ж відбувся, то за якими документами і, найголовніше, за яким маршрутом «слідчі ЛНР» прибули до Білорусі? Відзначимо, що в законному порядку це можна зробити тільки через КПВВ, обладнані на лінії розмежування. Велика частина з них не працюють. У Луганській області діє лише КПВВ «Станиця Луганська», через який можна переміщатися тільки в пішому порядку. Звичайно, «слідчі» могли б пройти через нього за українськими паспортами, як звичайні громадяни, але є дуже великі сумніви в тому, що все могло статися саме так.

А це означає, що візит до Білорусі, швидше за все, міг відбутися через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону за «лівими» російськими або навіть «еленерівськими» паспортами. І якщо білоруська влада заплющила очі на ці очевидні порушення, то це можна вважати кричущим актом неповаги до територіальної цілісності України, а також часткової легітимізації окупаційної адміністрації фейкової «ЛНР».

Обидва сценарії «допиту Протасевича» вказують на те, що Лукашенко все сильніше втягується в орбіту Кремля. А можлива співпраця з «прокуратурою ЛНР» свідчить про те, що Білорусь стає небезпечним місцем для відвідування українців. Ніхто не знає, хто зараз «на олівці» у бойовиків і кого режим Лукашенко захоче видати наступного разу. Абсолютно зрозуміло одне - Білорусь Олександра Лукашенка з нейтрально-дружньої країни поступово перетворюється у ворога.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: