У Білому домі озвучили першорядні питання саміту Байден-Путін

Читать на русском
У Білому домі не чекають ніяких особливо великих результатів від зустрічі двох президентів. Двостороннє обговорення низки питань вже буде прогресом
Байден та ПутінGetty Images

Під час саміту в Женеві 16 червня президент США Джозеф Байден планує обговорити з президентом Росії Володимиром Путіним кілька питань першочергової важливості. При цьому Білий дім не очікує якихось особливих результатів від зустрічі двох президентів.

Про це йдеться в стенограмі брифінгу для преси чиновника адміністрації Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

Однією з ключових тем саміту стане кібербезпека. Планується, що президенти обговорять широке коло питань по цій темі. Чиновник заявив, що Байден заявить Путіну про відповіді США на всі російські кібератаки.

Ймовірно, що в ході саміту президенти домовляться повернути назад послів. Посол США Джон Салліван і посол Росії Антонов досі «відкликані для консультацій».

Влада двох: що дасть зустріч очільників Білого дому та КремляЗустріч Байдена з Путіним навряд чи стане проривною. І Україні не варто сподіватися на зрушення у важливих для неї питаннях.

Ще однією важливою темою буде безпека у сфері стратегічних озброєнь і контроль над ними. Дія нового договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО) припиняється у 2026 році й президенти хочуть визначитися, що буде далі з цим договором або замість нього.

Крім того, в процесі переговорів Байден торкнеться інцидент з примусовою посадкою білоруською владою літака Ryanair в Мінську. Однак представник Білого дому відмовився повідомляти, що саме президент США скаже своєму російському колезі.

Чиновник резюмував, що в Білому домі не чекають якихось особливих підсумків від саміту двох президентів. Для Вашингтона важливо налагодити спільну роботу з Росією в тих сферах, які цікавлять США і «можуть зробити світ більш безпечним місцем». Також планується дати чітке визначення областей життєво важливих національних інтересів США, в яких дії Росії, що йдуть врозріз з цими інтересами, будуть зустрінуті відповіддю; а сам Байден викладе Путіну бачення національних цінностей та інтересів США.

Зустріч Путіна і Байдена повинна відбутися 16 червня в Женеві, Швейцарія. На думку журналістів, на зустрічі Байден озвучить масу претензій до Росії. Сама зустріч двох лідерів займе п'ять годин. Вже з'явилася офіційна програма саміту президентів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: