У НБУ пояснили, чому в Україні так зросла інфляція

Читать на русском
Відзначається, що через світові тенденції подорожчання продуктів ціни на їжу виросли й в Україні. Також зростають ціни на паливо, природний газ, інші товари та послуги
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні за травень 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 9,5% з 8,4% у квітні, що значно перевищує прогноз, складений Національним банком України.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

«Споживча інфляція виявилася вищою за траєкторію прогнозу, оприлюдненого в Інфляційному звіті за квітень 2021 року. Це пов'язано, перш за все, з високоволатильними компонентами споживчого набору, зокрема істотним подорожчанням природного газу і соняшникової олії», - йдеться в повідомленні НБУ.

Відзначається, що через світові тенденції подорожчання продуктів ціни на їжу виросли й в Україні. Зокрема, зросли ціни на хліб, макаронні, кондитерські вироби та м'ясні продукти. Причини - подорожчання сировини та зростання попиту.

Як змінювався рівень інфляції в Україні у 2010-2020 рокахІнфляція в Україні пришвидшилася. Як змінювався її рівень із 2010 до 2020 року – на інфографіці.

«Підвищення вартості послуг прискорилося(до 8% р/р). Швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури та відпочинку, оренди, утримання та ремонту житла, а також курси іноземних мов та мобільний зв'язок. Вартість водійських курсів та обслуговування автомобілів продовжувала зростати, реагуючи на високий попит, а послуг таксі - через підвищення ціни на паливо», - додали в НБУ.

Збільшилися також темпи зростання адміністративно регульованих цін.

«Вартість природного газу для населення стрімко збільшилася через підвищення світових цін і низьку базу порівняння. Прискорилося також подорожчання транспортних послуг насамперед через збільшення витрат на паливо та оплату праці», - підкреслили в пресслужбі відомства.

Незначно зросли сигарети (через конкуренцію з боку електронних девайсів), також спостерігається підвищення цін на нафту.

«Протягом найближчих місяців інфляційний тиск зберігатиметься насамперед через високі світові ціни, зокрема на енергоносії та продовольчі товари», - резюмували в НБУ.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року в Україні споживчі ціни у порівнянні з березнем зросли на 0,7%. З початку 2021 року зростання цін склало 4,8%.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: