Українці абсолютно по-різному відчують інфляцію – економіст

Читать на русском
Для кожного має значення не інфляція, як така, а економічна можливість заробляти та витрачати
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні фіксується високий рівень інфляції. Але насправді українці сприймуть зростання цін далеко не однаково - для когось це буде істотно, для когось не дуже.

Про це розповів економіст Павло Кухта в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Звичайний споживач, може, і не відчує різницю. Швидше, він побачить різницю на якихось товарах, які він купує. Ми з вами насправді не середньостатистичні люди. Інфляція - це така середня температура по палаті... А насправді кожен з нас споживає різні товари, дивиться на різні цінники в магазинах, і вони можуть сильно змінюватися. Для когось може бути сильне зростання цін, тому що він, наприклад, купує імпортні яблука, а для когось особливо і не виростуть, тому що він купує українську гречку, і з нею все буде в порядку», - сказав він.

Як змінювався рівень інфляції в Україні у 2010-2020 рокахІнфляція в Україні пришвидшилася. Як змінювався її рівень із 2010 до 2020 року – на інфографіці.

Кухта додав, що для кожного має значення не інфляція, як така, а економічна можливість заробляти та витрачати.

«Кожен з нас відчуває по-своєму, ми відчуваємо інфляцію як макроекономічний показник не прямо, а у вигляді вартості кредитів, дозволяємо чи ні собі іпотеку, інфляція закладається в кредити. Ми її відчуваємо у вигляді того, що немає такої кількості робочих місць, немає можливості знайти роботу, підвищити свій дохід. Тому для нас важливо не стільки 6-7% цієї інфляції в побутовому сенсі, для нас важливо, щоб була в Україні вибудувана система, коли інфляція під контролем, невисока, економіка стабільна, і ми можемо років на 5 вперед прогнозувати, що буде, і спокійно будувати плани», — сказав він.

Нагадаємо, за підсумками березня 2021 року інфляція в Україні досягла 8%. Це півторарічний рекорд, який перевищує очікування Національного банку України, що оцінювалися в 7,6%.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: