«Чує кішка, чиє м'ясо з'їла»: що показав скандал довкола футболок збірної України

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) розглянув претензії Росії щодо нової форми збірної України, в якій вона має намір виступати на Євро-2020. На футболках зображені карта України з окупованим Кримом, а також гасло: «Слава Україні! – Героям слава!». УЄФА зажадав прибрати слова «Героям Слава!», тим самим знайшовши компроміс у навколофутбольному скандалі, який наполегливо роздмухувала в останні дні російська сторона. У РФ вирішили представити це як свою перемогу, але чи так це насправді?

Нова форма збірної України, в якій національна команда виступатиме на Євро-2020 була представлена ​​6 червня. На ній, зокрема, були зображені контури України в міжнародно-визнаних кордонах 2013 року. Тобто вони включали і окупований Росією Крим, і захоплені бойовиками території Донбасу. Крім того, на футболці був розміщений слоган «Слава Україні – Героям Слава!». При цьому фраза «Слава Україні!» нанесена на зовнішню частину коміра футболки (на спині), а «Героям Слава!» – на внутрішню.

Елементи дизайну футболки викликали обурення в Росії. Головною причиною був український Крим. Першим «заборонити» українську форму зажадав депутат Держдуми РФ Дмитро Свищев. За його словами, зображення на футболках збірної України є «політичною декларацією», якій «не повинно бути місця на спортивних стадіонах». Російський депутат назвав Крим «територією Російської Федерації».

Зі схожою заявою виступив і почесний президент російського футбольного союзу (РФС) В'ячеслав Колосков. Він висловив надію, що «в УЄФА заборонять форму». «Є регламент, де чітко прописано, які символи і прапори можна зображувати. На тренувальній формі вони можуть так зробити, а на бойовій – не мають права», – зазначив Колосков.

У відповідь на запит російських журналістів в УЄФА відповіли, що футболка збірної України на Євро-2020 «затверджена УЄФА відповідно до правил екіпіровки». Однак у РФС на цьому не заспокоїлися і звернулися в УЄФА з відповідною скаргою.

Відповідь на цю скаргу прийшла 10 червня. В УЄФА визнали, що конкретне поєднання двох гасел «Слава Україні! – Героям слава!» вважається «винятково політичним за своєю природою, а також має історичний і мілітаристський підтекст». Тому українську сторону зобов'язали прибрати з футболок слоган «Героям Слава!». Українську приналежність Криму в УЄФА під сумнів не поставили, особливо відзначивши, що територіальні межі країни, зображені на футболці, визнаються міжнародною спільнотою, зокрема ООН.

Нагадаємо, що частина слогану «Героям Слава!» розташована на внутрішній частині футболки, а тому помітити її просто неможливо. Здавалося б – дрібниця. Але в Росії все одно подали це рішення як найбільшу перемогу своєї футбольної «дипломатії», забувши мабуть, що початкові претензії стосувалися куди більш значною і принципової позиції – української приналежності Криму. А ось на ці претензії УЄФА якраз і не «повівся», красномовно показав, що в світі не забули, кому насправді належить Крим.

Втім, В'ячеслав Колосков це рішення УЄФА назвав недостатнім і закликав «не приплітати» в ситуацію ООН: «Це футбол, в нього грають за правилами. Все чітко прописано, винаходять якісь норми і регламенти. Ніяких контурів не повинно бути або слоганів. Ззаду повинен бути номер і прізвище, а на грудях знак збірної».

Зважаючи на вплив Колоскова на європейські та й світові футбольні справи, можна припустити, що інцидент ще не вичерпаний. Однак затіяний росіянами навколофутбольний скандал, напевно, підняв аукціонну вартість української футболки з повною версією гасла «Слава Україні – Героям Слава!» до небувалих висот.

Зрозуміло й інше. Наявне рішення УЄФА, особливо з урахуванням того, що спонсором цієї організації є російський «Газпром», сміливо можна назвати компромісним, але на користь України. В РФС можуть скільки завгодно говорити про те, що футбол має перебувати поза політикою, але саме в політику в Росії і почали грати, влаштувавши скандал щодо дизайну збірної України. Але цим росіяни лише показали справедливість всім відомої приказки: «Чує кішка, чиє м'ясо з'їла».

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: