Подкаст «Словом» за 3 червня: закон про олігархів, накопичувальна пенсія та бюджетна декларація

Читать на русском

Про президентський закон, що має стати кінцем олігархічної системи в Україні. Про те, яким може бути у нас перехід до накопичувальної пенсійної системи. Про затверджену Кабміном бюджетну декларацію на найближчі три роки, в якій долар по 28-29, а зарплати зростатимуть на 8-10% щорічно. Та про те, де у світі від вакцинації літніх людей переходять вже до щеплення дітей. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Закон про олігархів: що подав до парламенту президент

Президент України Володимир Зеленський подав до Ради закон про олігархів - проєкт закону значиться, як невідкладний, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Закон визначає так званих олігархів як осіб, які мають значний вплив в господарському, політичному житті України, а також контролюють основні сегменти медійного простору.

При цьому наголошується, що документ не порушує основних прав людей, що підпадають під визначення олігарха. Зокрема, законопроєкт визначає коло даних осіб і встановлює правила прозорих взаємовідносин з представниками влади. Документ регулює зустрічі та інші взаємини представників влади з особами, які володіють значними активами. Відзначається, що документ діятиме протягом десяти років.

«Він повинен стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, переформатують економічні та суспільні відносини в країні», - йдеться в повідомленні Офісу президента.

Накопичувальна пенсія в Україні: як це повинно працювати

А ще в травні в українському парламенті був зареєстрований черговий законопроєкт про накопичувальне пенсійне забезпечення (авторства Вадима Струневича і Галини Третьякової). Ним депутати пропонують ввести обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення як додатковий елемент пенсійної системи. Це дасть змогу українцям після досягнення пенсійного віку отримувати додаткові пенсійні виплати коштом раніше зроблених внесків.

Брати участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення повинні обов'язково всі громадяни, які працюють до досягнення ними пенсійного віку, а також роботодавці. Роботодавці будуть сплачувати внесок у 2% від розміру зарплати працівників, а працівники – ще 2%, але вже від тієї суми, яку вони отримуватимуть «на руки».

Кошти накопичувальної системи будуть власністю учасників системи та зберігатимуться на особистих рахунках. Учасники системи зможуть вибирати за своїм бажанням банк для зберігання накопичень, свій вибір можна буде потім змінити.

Крім випадку досягнення пенсійного віку, свої пенсійні накопичення можна буде отримати в разі: лікування тяжких хвороб учасника пенсійної системи або його родичів; виїзду за кордон на постійне проживання; або визнання людини інвалідом I-II групи.

У разі смерті особи, яка матиме пенсійні накопичення - її пенсійні заощадження мають перейти у спадок.

Інформацію про те, що передбачає цей проєкт закону - ми зібрали в компактній і зрозумілій інфографіці на нашому сайті.

Бюджетна декларація: які показники опублікував Кабмін

Вітчизняний Кабмін затвердив бюджетну декларацію на 2022-2024 роки. Деталі прогнозу на засіданні уряду озвучив Денис Шмигаль. Так за словами прем'єр-міністра дефіцит бюджету скоротиться майже вдвічі та повернеться до планових 3% вже з 2023 року. Держборг планується зменшити до рівня менш як 50% ВВП. Зростання зарплат складе приблизно 8-10% на рік (з урахуванням інфляції), інфляція ж повернеться до таргету в 5% вже у 2023 році, а у 2022 складе 6,2%. Курс долара при цьому очікується у коридорі 28-29 грн. Крім того, додав Шмигаль, завдяки реформам «вже у 2023 році зможемо вийти на стійкий тренд зростання економіки фактично у 5% щорічно».

Нагадаємо, за підсумками 2020 року падіння ВВП склало 4%. А в першому кварталі 2021 року - зафіксовано падіння на 2%.

Вакцинація у світі: де вже перейшли до вакцинації дітей

На початку пандемії коронавірусу випадки захворювання дітей на COVID-19 були дуже рідкісними, в основному вірус вражав людей у віці від 40 років. При цьому якщо дитина заражалася COVID-19, то хвороба проходила або в легкій, або в безсимптомній формі.

Дехто зі вчених навіть вважав, що діти не відіграють великої ролі в поширенні вірусу. Але це припущення було досить скоро спростоване. За рік після початку пандемії та з появою нових штамів вірус «помолодшав» і став вражати не тільки літніх, а й молодих людей, а також дітей. І перебіг хвороби в останніх двох груп населення став більш тяжким.

На жаль, регулярно оновлюваної статистики про те, скільки дітей хворіє на коронавірус в Україні, немає. У січні в МОЗ озвучували такі дані: за час пандемії захворіли 62 тис. 333 дитини. У листопаді 2020 року цей показник становив 3,1% від загальної кількості інфікованих, в грудні – 5,9%. Рекордна кількість хворих дітей була зафіксована 25 березня – 923 дитини за добу. Найпоширенішими симптомами коронавірусу у дітей є: висока температура, кашель і утруднене дихання; нудота, діарея, болі в області живота; головний біль; лихоманка, біль у м'язах і суглобах.

Зараз в Євросоюзі, США та Канаді для дітей 12-15 років вже дозволили використовувати вакцину, щоправда, тільки Pfizer/BionTech. Раніше цей же препарат був схвалений для дорослих і підлітків у віці від 16 років. Дітям, як і дорослим, потрібно вводити дві дози вакцини з інтервалом у три тижні. За даними досліджень, вакцина Pfizer показала 100%-ву ефективність проти коронавірусу у цієї вікової групи. Pfizer збирається почати дослідження дії вакцини на дітях у віці від 6 місяців до 11 років. Результати цього дослідження очікуються не раніше осені.

Завершила випробування препарату на дітях у віці від 12 до 17 років Moderna. Вакцина виявилася на 93% ефективною після першої дози та на 100% ефективною через два тижні після введення другої дози. Відомо, що Moderna планує почати клінічні випробування на дітях молодше 11 років.

Компанія Johnson & Johnson почала випробування своєї вакцини на підлітках 16-17 років. Якщо вакцина виявиться безпечною та ефективною в цій віковій групі, випробування продовжать за участю дітей віком від 12 до 15 років.

В яких країнах вже почали вакцинувати дітей від COVID-19 і які вакцини при цьому є дозволеними до використання - про це читайте в нашому спеціальному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: