Суд виніс рішення щодо націоналізації ПриватБанку

Читать на русском
Господарський суд Києва сьогодні, 2 червня, закрив справу за позовом екс-акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета.

Господарський суд Києва сьогодні, 2 червня, закрив справу за позовом ексакціонера ПриватБанку Олександра Дубілета, який оскаржував договори купівлі-продажу фінустанови, в результаті яких банк перейшов у власність держави.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Таке рішення суду прийнято у зв'язку із застосуванням закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності №590-ІХ», - пояснив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Згідно із цим законом єдиний спосіб захисту прав осіб, які є або були учасниками банку, - відшкодування заподіяної шкоди в грошовій формі.

Григорчук нагадав, що відповідно до статті 41 Закону Про систему гарантування вкладів фізичних осіб після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена ​​права власності на придбані нею акції банку й такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Відзначається, що з урахуванням позиції Верховного суду це перше судове рішення Госпсуду Києва серед більш ніж 50 судових справ, ініційованих колишніми власниками акцій Приватбанку щодо визнання його націоналізації, ухвалене із застосуванням закону №590.

Як відомо, 25 лютого Вищий антикорупційний суд заарештував експершого заступника голови ПриватБанку Володимира Яценка з альтернативою 52,21 млн грн. Пізніше за нього внесли цю суму і він вийшов з-під варти. За версією слідства, Яценко у змові з колишнім головою правління ПриватБанку Олександром Дубілетом і екскерівницею департаменту фінансового менеджменту банку Оленою Бичихиною розтратили майже 137 млн грн. Як вважають органи правопорядку, ці гроші за день до націоналізації ПриватБанку безпідставно перерахували страховій компанії «Інгосстрах». Ця фірма визнана Національним банком України пов'язаною із власниками ПБ. До того ж, за даними слідства, власниками СК «Інгосстрах» був Яценко та інші службовці ПриватБанку.

Зазначимо, що нещодавно СК «Інгосстрах» повернула ці кошти ПриватБанку, не вказуючи на це підстав. На думку слідства, це зробили аби приховати склад злочину.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: