На «пакети малюка» за три роки витрачено 2,5 млрд грн – Рахункова палата

Читать на русском
За три роки вміст пакету змінювався чотири рази - асортимент з 25 до 35 найменувань, а кількість предметів з 30 до 91 одиниць.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні при придбанні «пакетів малюка» у 2018-2021 році держава зазнала збитків у 129 млн грн, закуповуючи їх під виглядом міжнародної технічної допомоги.

Про це повідомляється на сайті Рахункової палати з посиланням на дані аудиту.

«Загалом протягом цього періоду з державного бюджету на придбання «пакунків малюка» та виплату грошової компенсації виділили 2,5 млрд грн. За ці кошти придбано 587 тисяч «пакунків малюка» та виплачено грошову компенсацію їх вартості для понад 83 тисяч дітей. Потреба в «пакетах малюка» і виплата грошової компенсації їх вартості забезпечена на 94%», - йдеться в повідомленні.

За три роки вміст пакету змінювався чотири рази - асортимент з 25 до 35 найменувань, а кількість предметів з 30 до 91 одиниць.

«При цьому перелік товарів не є вичерпним, в ньому відсутні теплі речі, встановлені також факти неповної комплектації», - наголошується в повідомленні.

Як в Україні хочуть збільшити виплату при народженні дитини та яку допомогу ще можна отриматиНа скільки в Україні хочуть збільшити допомогу при народженні дитини і які ще виплати можна отримати на дитину.

Крім того, зазначають аудитори, розміру грошової компенсації за пакет у п'ять тисяч гривень недостатньо для самостійного придбання батьками немовлят повного переліку товарів, які входять до набору. Роздрібна Загальна ціна вмісту становить близько дев'яти тисяч гривень.

Вказується також, що 124 тисячі українців взагалі не отримали цієї державної допомоги. Це пов'язують з тим, що видача пакетів на дітей, народжених з 24 жовтня до 31 грудня 2020 року, повинна була здійснюватися протягом січня-березня 2021 року. Також не отримали допомогу близько 90 тисяч батьків з початку 2021 року, оскільки набори не закуплені.

«Також залишається неврегульованим питання отримання «пакету малюка», коли дитина народжена сурогатною матір'ю і забезпечення посібниками дітей, кинутих в пологових будинках матерями. Не вирішено питання забезпечення пакетами дітей з критично низькою масою, для яких зміст Бебі-боксів з об'єктивних причин не може бути використаний відразу після народження»,- йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив проєкт закону «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» про розмір допомоги при народженні дитини. Виплата зросте з 1 січня 2022 року. Також буде проводитися щорічна компенсація.

У квітні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон про закупівлю «пакетів малюка» через ProZorro.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: