Подкаст «Словом» за 27 травня: витрати українців, екологія та дитячі виплати

Читать на русском

Про звіт ВООЗ щодо скорочення кількості заражень коронавірусом та вакцину, придбану державним коштом України. Про «дитячі виплати» і плани уряду щодо осучаснення допомоги батькам. Про те, чи багато у Верховній раді на розгляді екологічних проєктів. Та скільки та на що грошей ми витрачаємо в середньому за місяць на думку Держстату. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Ситуація з коронавірусом та вакцинація в Україні

У світі за минулий тиждень кількість заражень коронавірусом скоротилася на 14 відсотків. Як заявляє Всесвітня організація охорони здоров'я, про зменшення захворюваності повідомили в Європі та Південно-Східній Азії. У Північній і Південній Америках, Східному Середземномор'ї, Африці та західній частині Тихого океану кількість заражень можна порівняти з показниками попереднього тижня.

Між тим в ВООЗ відзначають, що частота захворюваності та летальних випадків залишається високою, а в багатьох країнах зафіксували збільшення цих показників. Найбільше заражень за тиждень було зафіксовано в Індії (1 млн 846 тисяч 55 випадків), Бразилії (451 тисяча 424), Аргентині (213 тисяч 46), США (188 тисяч 410) і Колумбії (107 тисяч 590).

В Україну тим часом прибула ще одна партія вакцини Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. Як інформує МОЗ, ці 117 тис. доз - це перша партія вакцини, яку закуповують державним коштом. Загалом до кінця тижня в країну доставлять 167 310 доз цього препарату.

Вакцину з цієї партії використовуватимуть для щеплення працівників сфери освіти, осіб з першого і другого етапу, зокрема медиків, які не щепилися раніше, військовослужбовців Збройних сил України, співробітників структур державної безпеки, представників іноземних дипломатичних установ в Україні.

Допомога батькам та дитячі виплати в Україні

Вже сім років поспіль розмір матеріальної допомоги при народженні дитини становить 41 тисячу 280 гривень (на сьогодні - це близько 1,5 тисячі доларів). Відразу після народження дитини сім'я отримує 10 тисяч 320 гривень, далі щомісяця виплачують по 850 гривень до досягнення дитиною трирічного віку.

Крім того, при народженні дитини можна отримати «пакет малюка». З 1 липня 2021 року у батьків буде вибір: отримати його в натуральному вигляді або у вигляді грошової компенсації (послуга має з'явитися в «єМалятко»). Вартість «пакету малюка» повинна становити не менше трьох прожиткових мінімуми для дітей до 6 років.

Кабінет міністрів України пропонує збільшити допомогу при народженні дитини, розмір якої не переглядали з 2014 року. Відповідний законопроєкт 26 травня схвалили на засіданні уряду і далі його мають подати до Верховної ради.

Урядовий законопроєкт передбачає, що з 1 січня 2022 року допомога при народженні дитини становитиме 50 тисяч гривень. Перша виплата буде становити 25% від суми (тобто 12,5 тисяч гривень), залишок - рівними частинами протягом 36 місяців. З 2023 року планується проводити щорічну індексацію виплат. Законопроєкт також передбачає збереження допомоги у вигляді «пакета малюка», який можна отримати протягом 30 днів після народження дитини.

Більше про пропоновані зміни, а також про те, які ще є виплати на дитину - читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Екологічні проекти в Раді: що розглядають народні обранці

На початку травня у Верховній раді був зареєстрований законопроєкт «Про внесення змін до закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану».

У законопроєкті пропонується визначити термін «біометан», як біогаз, який за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає вимогам нормативно-правових актів до природного газу для подачі в газотранспортну і газорозподільну системи або для використання як моторного палива.

«Використання біометану як моторного палива дасть змогу сільськогосподарським виробникам отримати джерело енергії за рахунок відходів і вторинних продуктів власного виробництва», – йдеться в пояснювальній записці. А використання біометану в громадському транспорті може значно знизити рівень забруднення в великих містах. Біометан можна використовувати не тільки в автомобільному, але й у водному і залізничному транспорті. Крім того, використання біометану допоможе скоротити імпорт природного газу, а українську ГТС можна використовувати для його експорту.

У парламенті є два законопроєкти щодо сприяння розвитку в Україні сфери вирощування енергетичних рослин. Зареєстровані пропозиції про стимулювання ресурсної бази низьковуглецевої енергетики в Україні.

На повторне перше читання готується законопроєкт про обов'язкове використання рідкого біопалива (біокомпонентів) в галузі транспорту. Він, нагадаємо, передбачає обов'язкове додавання до всіх бензинів в Україні рідкого біопалива (біоетанолу) – обсягом не менше 5%. На думку авторів законопроєкту, це сприятиме енергетичній незалежності країни від імпорту нафтопродуктів, зменшенню викидів шкідливих речовин в атмосферу, залученню іноземних інвестицій у галузь виробництва рідкого біопалива.

Законопроєктів, які б стосувалися стимулювання розвитку альтернативних джерел палива та відновлюваних джерел енергетики у Верховній раді не так і багато. Та вони є. І детальніше про деякі з них - читайте в матеріалі «Слово і діло».

Скільки грошей в середньому витрачають українці: дані Держстату

За даними вибіркового дослідження Державної служби статистики, українська сім'я минулого року витрачала в середньому 9,4 тис. грн на місяць. Більш як 91% цієї суми становили споживчі витрати, половина з яких – продукти.

При цьому на харчування поза домом українці на місяць, на думку Держстату, витрачали в середньому чомусь тільки 109,15 грн. З продуктів найбільше грошей йшло на м'ясо (24,6%), хліб і хлібопродукти (17,1%), молоко, сир і яйця (14%), олію (8,5%), рибу (6,7%) .

На алкоголь українці витрачали за місяць в середньому 124,74 грн, на тютюнові вироби – 224,48 грн, на одяг і взуття – 554,82 грн, на оплату житла і комуналки – 1 тис. 566,14 грн.

На охорону здоров'я – 428,8 грн, на транспорт – 368,28 грн, на зв'язок і інтернет – 356,35 грн, на відпочинок і культуру – Держстат зарахував 168,26 грн.

Серед неспоживчих вИтрат українців - 47% становили, як не дивно, купівля валюти, акцій, банківські вклади; 33,9% – йшло на допомогу родичам; 14% – на витрати на підсобне господарство; 2,1% – на ремонт і будівництво житла; 1,3% – на аліменти; по 0,2% – українська сім’я витрачала на купівлю нерухомості, а також на податки та збори.

Результати цього дослідження ми відобразили в одній зручній інфографіці, аби кожен зміг швидко оцінити дані від Державної служби статистики, на які спираються державні органи та чиновники для розуміння економічної ситуації в країні.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: