Збиття Іл-76: хронологія судового процесу над генералом Назаровим

Читать на русском

Нещодавно Верховний суд виніс рішення за касаційною скаргою генерал-майора Віктора Назарова, якого суди перших двох інстанцій засудили до 7 років тюрми у справі про збиття військово-транспортного літака Іл-76 14 червня 2014 року в Луганському аеропорту. Тоді загинуло 49 людей. «Слово і діло» на інфографіці розповідає хронологію судових перипетій.

Хронологію  судового процесу над генералом Назаровим у справі про збиття ІЛ-76, дивіться в інфографіці Слово і діло.
Хронологія судового процесу над НазаровимСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

14 червня 2014 року у Луганській області ракетою від ПЗРК «Ігла» збили літак Іл-76. На його борту перебували 40 військовослужбовців та 9 членів екіпажу ‒ усі вони загинули.

18 листопада того ж року ексначальнику штабу АТО, генерал-майору Генерального штабу Збройних сил України Віктору Назарову вручили повідомлення про підозру у недбальстві, що призвело до збиття літака. Уже через тиждень Печерський райсуд м. Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді двох місяців перебування у СІЗО або внесення застави розміром 365 тис. грн. Згодом суму застави зменшили до 97 тис. грн, а генерала звільнили з-під варти.

У Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині 17 грудня 2015 року розпочався судовий процес у цій справі. На лаві підсудних опинився генерал-майор, який на момент трагедії був начальником оперативного штабу бойових дій.

За версією прокуратури, Назаров знав про можливий теракт, але все ж відправив літак на виліт. Суд визнав його винним у смерті 49 людей та присудив 7 років ув'язнення. Назаров не погодився з вироком і подав апеляцію, а тому продовжував службу в Збройних силах. Апеляцію не задовольнили. У серпні 2019 року він заявив, що подав рапорт про звільнення зі ЗСУ за власним бажанням. Згодом він подав касаційну скаргу.

11 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд відхилив апеляцію,залишивши рішення Павлоградського суду від 27 березня 2017 року без змін.

23 грудня Касаційний кримінальний суд у складі ВСУ зупинив виконання вироку, а вже 17 травня 2021 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд кримінального провадження стосовно Назарова.

Захист вимагав скасувати рішення судів перших двох інстанцій – Павлоградського районного та Дніпровського апеляційного – щодо визнання Назарова винним у службовому недбальстві, яке призвело до збиття літака бойовиками й загибелі військових. Генерала засудили до 7 років тюрми.

21 травня Верховний суд задовольнив касаційну скаргу генерал-майора, якого суди перших двох інстанцій визнали винним у службовому недбальстві. Суд також вирішив, що кримінальна справа проти Назарова має бути закрита «у зв’язку з невиявленням складу кримінального правопорушення».

Нагадаємо, голова тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин цієї трагедії, нардеп від «Батьківщини» Олександр Чорноволенко заявив, що пілоти літака не були попереджені про можливі теракти з боку сепаратистів. Крім того, він не виключив, що літак був збитий у результаті зради з боку окремих українських силовиків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: