Кабмін створив Бюро економічної безпеки

Читать на русском
Кабмін створив Бюро економічної безпеки (БЕБ). Новий орган отримає повноваження СБУ та податкової міліції у сфері боротьби з економічними злочинами.

Кабмін створив Бюро економічної безпеки (БЕБ). Новий орган отримає повноваження СБУ та податкової міліції у сфері боротьби з економічними злочинами.

Відповідну постанову було схвалено під час сьогоднішнього засідання уряду.

«Утворити Бюро економічної безпеки України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом міністрів України», - йдеться в документі.

Як зазначив під час засідання уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль, Бюро економічної безпеки «буде займатися всіма злочинами в сфері економіки».

Закон про «Про Бюро економічної безпеки України» був схвалений Верховною радою у січні та набув чинності 25 березня 2021 року.

Створення Бюро економічної безпеки: хто з нардепів не виконав обіцянкуЄвропейська солідарність провалила дві програмних обіцянки, не підтримавши закон про БЕБ. Також передвиборчі обіцянки не виконали кілька мажоритарників від Слуги народу.

Відповідно до закону, Бюро економічної безпеки - єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції.

Відповідно до закону, СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів про корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки. Це дозволить відомству сфокусуватися на виконанні завдань, які безпосередньо пов'язані з безпекою держави, з контррозвідувального діяльністю в сфері економіки.

Законом визначено, що директора БЕБ призначає Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді - 5 років. При цьому керівник не зможе працювати більше двох термінів поспіль.

Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. До неї входить три особи від Ради національної безпеки і оборони, три особи від Верховної ради та три особи від КМУ.

У державному бюджеті на цей рік на потреби новоствореного відомства передбачили 587 млн ​​гривень. При відомстві створять Раду громадського контролю. Він стежитиме за діяльністю бюро, розглядатиме звіт директора БЕБ і надаватиме свій висновок.

Раніше повідомлялося про те, що в Україні з'явиться новий університет з питань безпеки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: