Штучний інтелект в Україні: в яких галузях планують застосовувати ШІ

Читать на русском

У грудні минулого року Кабмін затвердив концепцію розвитку штучного інтелекту до 2030 року. Для України цей напрям достатньо новий, за допомогою концепції Мінцифри сподівається залучити мільярдні інвестиції та інтегрувати інноваційні технології в економічно важливі сектори держави. Концепція охоплює 9 галузей застосування штучного інтелекту, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Перші дві галузі, звичайно, освіта і наука. Основне завдання освіти в розвитку штучного інтелекту – підготовка кваліфікованим кадрів. У сфері загальної середньої освіти планується організувати курси для педагогів щодо роботи з основами ШІ, а також розвивати цифрову грамотність серед школярів (застосування цифрових інструментів для розв'язання прикладних завдань, пошук інформації в інтернеті, захист персональних даних, медіаграмотність тощо).

Що стосується вищої освіти, то тут планується залучати IT-фахівців для розроблення освітніх програм та атестації здобувачів вищої освіти.

Також згідно з концепцією в Україні будуть стимулювати наукові дослідження в галузі штучного інтелекту, підтримувати наукове співробітництво з міжнародними дослідними центрами.

Щоб реалізувати концепцію в галузі економіки планують стимулювати розвиток підприємництва в області штучного інтелекту (поліпшення бізнес-клімату, забезпечення передбачуваної податкової політики, розвиток обчислювальної інфраструктури тощо), запровадити державне замовлення на системи ШІ та ІТ-фахівців. Крім того, повинна бути розроблена дорожня карта перекваліфікації співробітників, робота яких в найближчі 5-10 років може бути автоматизована.

Основне завдання в галузі кібербезпеки при розвитку ШІ – захистити комунікаційні, інформаційні та технологічні системи. Планується також створення національних інформаційних систем, платформ і продуктів, щоб зменшити частку іноземного програмного забезпечення.

У галузі інформаційної безпеки застосування ШІ сприятиме забезпеченню національних інтересів. Зокрема, виявлятимуть, запобігатимуть і нейтралізуватимуть інформаційні загрози.

Штучний інтелект у галузі оборони планують використовувати в системах командування і управління, озброєння і військової техніки, збору і аналізу інформації під час ведення бойових дій, розвідки, протидії кіберзагрозам в сфері оборони, аналізу можливостей військових підрозділів.

У сфері публічного управління буде сформовано перелік адміністративних послуг, рішення за якими приймаються автоматично. Технології ШІ будуть застосовуватися: для цифрової ідентифікації і верифікації особистості, у галузі охорони здоров'я, для аналізу, прогнозування та моделювання показників ефективності публічного управління, для виявлення недобросовісної діяльності чиновників.

У галузі правового регулювання потрібно привести принципи використання ШІ в українському законодавстві до європейських норм. Також потрібно визначити правові та етичні межі застосування систем ШІ при наданні правової допомоги.

Розвивати штучний інтелект в Україні планують і в галузі правосуддя. Передусім, розвивати наявні технології – Електронний суд, Єдиний реєстр досудових розслідувань і так далі.

Раніше ми писали про те, що таке інноваційні парки і де вони будуть створені в Україні.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, хто з топполітиків зберігає у криптовалюті найбільше коштів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: