Іран назвав умову для повернення до ядерної угоди з США

Читать на русском
Іран вимагає скасування всіх санкцій США проти півтори тисячі компаній і осіб, після цього Тегеран готовий повернутися до ядерної угоди
Аббас АрагчіFlickr

Іран повернеться до виконання положень ядерної угоди після того, як США знімуть санкції з півтори тисячі фізичних і юридичних осіб Ірану.

Про це з посиланням на заяву відповідального за переговори з відновлення ядерної угоди заступника міністра закордонних справ Ірану Аббаса Арагчі повідомляє інформаційне агентство ICANA.

«Введені відносно Ірану санкції діляться на два типи: перші санкції секторальні, включаючи (експорт) нафти, банківську і страхову області, судноплавство, нафтохімію, будівництво і виробництво автомобілів; інші санкції введені відносно фізичних і юридичних осіб... список санкцій щодо (фізичних і юридичних) осіб довгий і налічує близько 1,5 тис.пунктів», - зазначив Арагчі.

За його словами, всі санкції повинні бути скасовані. Втім, хоча з цього питання є розуміння сторін, додав чиновник, все ще попереду.

Іран працює над документом, який дозволить зберегти ядерну угодуХоча між сторонами - Іраном і США - все ще є досить серйозні розбіжності з цього питання, їм вдалося досягти певного розуміння

«Ми не будемо поспішати та не дозволимо підривати переговори. Якщо Іран відчує несерйозність намірів іншої сторони, то діалог буде припинений», - сказав заступник міністра.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китаю, Франції, Німеччини, Росії та Великобританії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: