Іран працює над документом, який дозволить зберегти ядерну угоду

Читать на русском
Хоча між сторонами - Іраном і США - все ще є досить серйозні розбіжності з цього питання, їм вдалося досягти певного розуміння
Ілюстративне фотоФото РІАН

Іран працює над документом, за допомогою якого планується врегулювати розбіжності з США щодо ядерної угоди, в односторонньому порядку денонсованої експрезидентом Штатів Дональдом Трампом.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ і головний переговірник Ірану щодо ядерної угоди Аббас Арагчі, передає Bloomberg.

«Підготовку загального тексту можна починати. Іранська сторона представила свій власний документ з ядерної проблеми та по тому, як слід скасовувати санкції», - заявив Арагчі.

За його словами, хоча між сторонами - Іраном і США - все ще є досить серйозні розбіжності з цього питання, їм вдалося досягти певного розуміння в ситуації, що склалася.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китаю, Франції, Німеччини, Росії та Великобританії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: