Роковини аварії на ЧАЕС: генсек ООН опублікував звернення

Читать на русском
У понеділок, 26 квітня, в Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу, генсекретар ООН Антоніу Гутерреш опублікував звернення.

У понеділок, 26 квітня, в Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу, генсекретар ООН Антоніу Гутерреш опублікував звернення.

Він відзначив зусилля України, РФ та Білорусі щодо відновлення територій, які постраждали в результаті аварії на ЧАЕС у 1986 році.

«Ця річниця (35-я річниця аварії, - ред.) - привід віддати належне зусиллям урядів Білорусі, Російської Федерації та України щодо відновлення прилеглих територій, а також відзначити роботу вчених, які ретельно проаналізували дані про трагедію, що виявилося затребуваним в цілях планування на випадок надзвичайних ситуацій та знизило ризики їхнього виникнення», - підкреслив Гутерреш.

Роковини Чорнобильської катастрофи: які обіцянки дають українські політикиРоковини аварії на Чорнобильській АЕС. Політики найчастіше обіцяють підвищити чорнобильцям пенсії.

Він також нагадав, що страждання людей під час аварії «не мають бути забутими».

Генсек ООН підкреслив, що після аварії ООН надає допомогу громадянам, які проживають на прилеглих до ЧАЕС територіях. Так, наприклад, з 2002 року кількість підприємств малого і середнього бізнесу, що працюють у місцях, котрі безпосередньо постраждали внаслідок аварії, збільшилася з двох тисяч до 37 тисяч.

Гутерреш також наголосив на важливості досвіду співпраці державної влади з різними громадськими інститутами щодо ліквідації наслідків вибуху.

«Нам вдалося стримати поширення радіації після Чорнобильської катастрофи завдяки спільним зусиллям національних урядів, наукової спільноти, громадянського суспільства та інших структур, які працювали заради загального блага. Все це дало нам досвід для реалізованих сьогодні зусиль по боротьбі з пандемією COVID-19», - резюмував голова міжнародної організації.

Раніше в МОЗ розробили план з профілактики населення від радіації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: