Національна платіжна система «Простір» охоплює менш як 1% українського ринку – НБУ

Читать на русском
Відзначається, що український платіжний ринок за фактом монополізований двома міжнародними платіжними системами
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У жителів України на руках всього 324 тис.активних платіжних карт національної системи «Простір», при цьому загальна кількість карт із пластику на руках українців перевищує 40 млн одиниць. Частка карткових операцій з картами «Простір» за лютий 2021 року склала 0,64% від загального обсягу ринку.

Про це свідчать дані карткової звітності Національного банку України, повідомляє «Мінфін».

Відзначається, що український платіжний ринок за фактом монополізований двома міжнародними платіжними системами, а саме MasterCard - 25,4 млн активних карт (63%) і Visa - 14,1 млн (36%).

Глава НБУ Кирило Шевченко вважає, що «Простір» може конкурувати з монополістами, оскільки «Простір» перестала бути локальною системою після «кобейджингу» з міжнародною платіжною системою UnionPay. НБУ ведуться активні роботи над підвищенням безпеки розрахунків картками «Простір», реалізацією технології багатофакторної аутентифікації платежів в Інтернеті (3D Secure), додаванням карт системи в смартфон, а також вивчається можливість застосування технологічної платформи системи для створення системи швидких платежів (account to account) в Україні.

«Ми віримо в конкуренцію і ринкові механізми, тому розвиваємо «простір» виключно на ринкових умовах. Адміністративні важелі - табу для нас. Ми вважаємо, що здатні конкурувати за рахунок наших тарифів, продуктів і сервісів, спрямованих на потреби українців», — зазначив Шевченко.

Він розповів, що за 2020 рік до системи «Простір» під'єдналося п'ять нових учасників і сьогодні її членами є 56 фінустанов, крім того, емісію або еквайринг карт «Простір» здійснюють майже половина українських банків (37 учасників).

Нагадаємо, розглянутий у Верховній Раді законопроєкт № 4364, який призначений для законодавчого регулювання розміру комісії з банківських операцій (еквайринг і інтерчейндж), може стати причиною того, що державні ПриватБанк і Ощадбанк різко накрутять тарифи на обслуговування карт і рахунків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: