Продаж ліків через інтернет: хто відповідатиме за якість медпрепаратів

Читать на русском
Хто невдовзі отримає дозвіл на е-торгівлю медпрепаратами та їхнє доставлення. Як не наразитися на підробку.

На час карантину в Україні дозволили купувати ліки через інтернет, але у січні 2021 року має набути чинності стаття закону, яка унормовує електронну торгівлю медпрепаратами. «Слово і діло» розбиралося, що передбачає нове законодавство, хто доставлятиме ліки, як вберегтися від фальсифікату?

Чому в Україні заборонили продаж ліків через інтернет

Під час карантину ми настільки звикли до дистанційної торгівлі, що здається так було завжди і ліки теж вже багато років можна було вільно замовляти в аптеках. Насправді в Україні з 2016 року заборонено продавати медпрепарати через всесвітню мережу, тому переважна більшість сайтів не продає, а надає інформаційні послуги, тобто збирає інформацію про ціни та наявність препаратів у певних аптеках.

Заборона на торгівлю ліками через інтернет чинна в багатьох країнах. І основна причина в небезпеці купити фальсифіковані ліки. Експерти ВООЗ з'ясували, що підробити можна абсолютно усі види лікарських засобів, починаючи від знеболювального та закінчуючи препаратами для лікування смертельних захворювань. При цьому через інтернет продають 80% фальсифікату.

Як змінювалися видатки на медицину в найбільших містах УкраїниЗ 2020 року постійно скорочуються суми, що передбачалися на медицину в бюджетах Києва, Харкова, Одеси, Запоріжжя, Львова.

Саме тому більшість країн ЄС заборонила торгівлю ліками через інтернет. ВООЗ для боротьби з фальсифікатом у мережі ще у 2013 році створила Глобальну систему з нагляду та моніторингу. Країни вдосконалювали законодавство, щоб мати змогу продавати ліки через інтернет та при цьому відстежувати їхню якість.

В Україні довго не могли врегулювати правовідносини в сфері онлайн-торгівлі ліками й забезпечити захист покупців від ризиків придбати неякісні або фальсифіковані препарати.

Щоправда, фармацевтичний бізнес підлаштувався під вимоги часу. В інтернеті можна знайти інформацію майже про всі ліки та медичні вироби, прочитати інструкцію, зокрема українською мовою, та навіть замовити препарат.

Однак слід пам'ятати, що безпечно мати справу із сайтами аптечних мереж, які дають змогу замовити ліки, а потім викупити їх безпосередньо в аптеці. Фактично це є аналогом бронювання, яке часто ще й дає знижку.

Інша форма продажу – це так звані інформаційні портали, які збирають інформацію в аптеках про ціни на ліки, споживач робить замовлення на доставлення ліків з аптеки в класичному розумінні, а доручає купити їх іншим людям, наприклад кур'єру.

Хоча, достатньо й таких сайтів, які продають ліки ніби звичайний товар. У такому разі ніхто не може гарантувати якість таких препаратів, їхнє належне зберігання та безпечність.

Коли в Україні дозволять е-торгівлю ліками

У січні 2021 року Кабмін мав би завершити розробляти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації закону щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Нагадаємо, у вересні минулого року парламент ухвалив зміни до закону 904-IX «Про лікарські засоби» (ст.19), які унормовують продаж та доставлення медпрепаратів через інтернет таким чином, щоб максимально захистити покупців.

Президент Володимир Зеленський підписав цей закон 17 вересня 2020 року, Кабмін мав протягом трьох місяців привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

МОЗ у січні має затвердити порядок ведення Переліку онлайн-аптек та використання ними нового логотипу. Контролювати та наповнювати список має Держлікслужба.

Згідно з перехідними положеннями, цей закон набирає чинності від дня, наступного за днем його опублікування, а зміни щодо інтернет-торгівлі ліками запроваджуються через три місяці від дня набрання ним чинності.

Хто матиме право торгувати ліками в інтернеті

Аптеки з ліцензією та стаціонарними приміщеннями мають право продавати ліки через інтернет (власний сайт) і доставляти їх. При цьому ліцензіат має бути внесений до Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Нині порядок ведення цього переліку має затвердити МОЗ.

Перелік можна буде подивитись на офіційному вебсайті органу ліцензування (Держлікслужби). Про аптеку мають бути доступні наступні відомості:

  • назва суб’єкта господарювання;

  • адреса та місце здійснення діяльності (із зазначенням аптечних закладів, з яких доставляють лікарський засіб);

  • дата початку діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

  • адреса вебсайту, що використовується для цих цілей;

  • електронна медична інформаційна система, що використовується для цих цілей (за наявності).

Яка інформація обов'язково має бути на сайті аптеки

Закон передбачає, що сайт, який продаватиме ліки зобов'язаний розміщувати наступну інформацію:

  • логотип із гіперпосиланням, що відображається на кожній сторінці вебсайту та переводить споживача на сторінку Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

  • інформацію про контактні дані органу ліцензування, органів державного контролю якості лікарських засобів;

  • опцію надання консультації фармацевта (за потреби) під час замовлення лікарського засобу через вебсайт аптечного закладу;

  • вартість доставлення лікарського засобу;

  • опис, зображення і порядок використання логотипу для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Хто доставлятиме ліки

Доставляти ліки може сама аптека або поштові відділення. Важливо, що це має бути винятково зі стаціонарних відділень аптечних закладів, внесених до Переліку онлайн-аптек.

Аптека повинна мати службу доставлення з обладнанням для транспортування або договір з поштовим оператором. Форму договору розробляє уряд. Місце доставлення – адресно або до відділення оператора.

«Укрпошта» та «Нова пошта» вже висловили готовність доставляти ліки. Також таке право матимуть оператори, внесені до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку. Служби доставлення на кшталт Glovo до цього переліку не входять.

Той, хто привозитиме ліки повинен мати відповідне обладнання, що забезпечує дотримання визначених виробником умов зберігання лікарських засобів.

Які ліки залишаться під забороною для продажу через інтернет

Ліки ‒ це навіть не харчові продукти. Цей товар вимагає ще більш делікатного та уважного ставлення. Навіть коли продаж ліків через інтернет стане вільним, все одно під забороною залишаться:

  • ліки, які продаються за рецептами лікарів (за винятком електронного рецепту);

  • медикаменти з наркотичним складом, психотропні речовини й прекурсори (якщо у виробника не буде спеціальної ліцензії);

  • сильнодіючі, отруйні, радіоактивні та імунобіологічні ліки, яких не продають у звичайних аптеках.

Важливо: продавці не матимуть права встановлювати так зване мінімальне замовлення.

Хто відповідатиме за якість та збереження ліків

Абсолютно в усіх випадках відповідатиме аптека, яка продає ліки. Якщо у покупця виникне претензія щодо оригінальності медпрепарату, він має передусім звернутися до аптеки (за умови зберігання чеку).

За будь-яких підозр ліки слід передати до Держлікслужби, яка на час перевірки уповноважена накладати заборону на продаж певної серії медпрепарату.

Якщо аптека має власний підрозділ доставлення, то за дотримання умов транспортування теж відповідає вона.

Якщо аптека укладає договір з операторами поштового зв'язку, то відповідальність за належне транспортування медикаментів лягає на них. Однак аптека також має гарантувати якість доставляння.

Контроль за роботою аптек здійснює Держлікслужба, яка займається їхнім ліцензуванням.

Раніше «Слово і діло» писало, які нові правила приїзду швидкої допомоги набули чинності з 1 січня 2021 року та чому виїзд бригади багато в чому тепер залежить від диспетчера.

Також ми розбирались, скільки держава витратила на медицину, інфраструктуру та оборону за останні 10 років.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: