Як вакцинуватися від COVID-19: всі способи

Читать на русском

Як вакцинуватися від коронавірусу позачергово, залишковою дозою вакцини, розбиралося Слово і діло.
Слово і діло

В Україні вже майже півтора місяця йде вакцинація від коронавірусу, але її темпи не влаштовують ані населення, ані владу. Максим Степанов заявив, що МОЗ сподівається до кінця року прищепити 60-70% дорослих – це дозволить досягти колективного імунітету. Однак не всі українці, особливо активне населення, готові так довго чекати своєї дози вакцини. Які є легальні способи зробити щеплення від COVID-19, не чекаючи своєї черги, розібралося «Слово і діло».

Поки що українців прищеплюють вакциною Covishield (індійський аналог AstraZeneca). Один флакон розрахований на 10 доз препарату, які потрібно використати за шість годин. Інакше ‒ вакцину утилізують. Ось так можна отримати щеплення позачергово: «залишками» вакцини, від якої відмовилися (або не прийшли) люди з черги.

Спосіб №1. Вакцинуватися як громадський діяч

У Міністерстві охорони здоров'я України видали наказ, згідно з яким рекомендується залучити до вакцинації публічних людей для популяризації кампанії – громадських діячів, діячів культури і спорту, лідерів релігійних громад, журналістів тощо. Їх можуть вакцинувати залишковими дозами вакцини.

«Коли стає зрозуміло, що в день проведення вакцинації будуть залишки доз, відповідальний за списки громадських діячів уточнюватиме, хто з громадських діячів зможе вакцинуватися. Громадські діячі повинні бути готові приїхати на місце проведення вакцинації протягом години до моменту обов'язкової утилізації залишків від оголошення наявності таких доз», – пояснював головний санлікар Віктор Ляшко.

Якщо ви вважаєте себе авторитетною публічною особою, можна заповнити спеціальну анкету, найчастіше вони є на офіційних сайтах органів місцевої влади. Перелік запитань приблизно такий: контактні дані, в чому полягає публічна діяльність, посилання на сторінки в соціальних мережах.

Наприклад, для Києва такі анкети є на сайті КМДА і Київського обласного центру здоров'я. Для інших міст можна пошукати на сайтах департаментів охорони здоров'я або ОДА.

Спосіб №2. Піти у найближчий кабінет вакцинації

Ще один варіант – підійти до найближчого пункту вакцинації, залишити свої контактні дані і попросити зв'язатися, якщо буде «зайва» доза вакцини. Однак потрібно враховувати, що, якщо вам зателефонують, приїхати потрібно буде протягом години.

Список пунктів вакцинації можна подивитися тут (станом на 26 березня).

Спосіб №3. Звернутися в свою поліклініку або до сімейного лікаря

Працює так само, як і з попереднім пунктом. Приходите на ресепшн в поліклініку, в якій у вас підписана декларація з лікарем, залишаєте свої контактні дані на випадок появи «вакантної» дози вакцини.

Або звертаєтеся з цим питанням до свого сімейного лікаря. Але в цьому разі, якщо судити з відгуків у Фейсбуці, все залежить від лікаря: когось запишуть на залишкову дозу, а комусь відмовлять, якщо людина не входить у групу ризику.

Зауважимо, що у всіх цих випадках вакцинація від COVID-19 все одно безкоштовна. Після щеплення дані пацієнта вносять в електронну базу, через кілька місяців повинні вколоти другу дозу.

Як у звичайному порядку вакцинуватися від коронавірусу

  • записатися в чергу на порталі «Дія» або через додаток;

  • зателефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я 0 800 60 20 19;

  • записатися в чергу через сімейного лікаря.

У такому випадку вакцинація йде в порядку черги, яку затвердили відповідним планом. Детальніше тут.

Нагадаємо, які послуги з 1 квітня оплачує держава можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: